Mehis Heinsaar „Kadunud hõim”

Uudishimu on inimsoole omane igipõline tunnus. Just uudishimu viib ka romaani peategelase Agu Oidjärve vaiksest Tartust Soomaale muistsete saladuste otsingule. Boheemlasliku elustiiliga Agu on hakanud järjest enam tundma, et on jäänud igapäevarutiini lõksu ning peab sellest välja murdma, et mitte alla vanduda sisemistele deemonitele, kes suunavad teda järjepidevalt enesehävitusele. Õnnetu armastus ja hingehädad sunnivad teda tegema radikaalseid otsuseid.

Erialalt pärimuste ja folkloori koguja, kuuleb ta Soomaa vanast legendist, mis pakub talle huvi. Nimelt olla seal aastasadu tagasi elanud eriskummalised inimesed, keda hüüti nuhka-nähkadeks. Juba Põhjasõja ajast peale on seda eraklikku müstilist rabas elavat hõimu seostatud mõistatuslikel põhjustel kadunud inimestega, kes on nendele maadele sattunud.

Muisteloost inspireerituna ning hoiatustest hoolimata võtabki Agu ette rännaku Soomaale – ürgsesse saladuslikku piirkonda, et leida üles müütilised nuhka-nähkad, kes seal oletatavasti siiani eksisteerivad. „Maailmas on palju hämaraid jõude, mis end ei näita ja mis meid ei sega, kuni me ise oma nina neisse ei topi.” (lk 61) See tsitaat kirjeldab minu meelest täiuslikult Agu edasisist elu koos intelligentse inimsööja Jakobi ning tema tütre Leega iidse vaimujõu sunduses oleva vardalite hõimu liikmena.

Olen Heinsaare varasema loominguga tuttav ega pidanud ka tema kauaoodatud täispikas romaanis pettuma. Mahendatud gootilike sugemetega õudusromaan köitis mind juba esimesest leheküljest ning kuigi esialgne põnevus asendus mõneks ajaks ootamatult tavapärasema olustikuga, siis kruviti pinge üsna pea taas üles. Mainimata ei saa jätta ka teose imelist kaanepilti, mis seob kirja pandud loo kaanest kaaneni ühtseks tervikuks.

***

Ilmunud: Menu, 2022

Leia e-kataloogist ESTER

Marelle Kirnmann
Väike-Õismäe raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga