Péter Gárdos “Koidupalavik”

koidupalavik

2016. a. Londoni raamatumessil pälvis Péter Gárdose teos „Koidupalavik“ kõrge tunnustuse – nimelt The Book of the Year – aasta tähtsaima raamatu tiitli ning üle maailma juba üle 30 kirjastuse on omandanud raamatu kirjastamise õigused.

Lootuse, armastuse ja rõõmu raamat põhineb Ungari juudi päritolu autori vanemate 1945. aastal kuus kuud kestnud kirjavahetusel pärast isa Mikóse, aga ka ema vabanemist Belseni kontsentratsioonilaagrist ning Rootsi ravilesaatmist.

Haiglas leiab Mikós mooduse hankida Rootsi taastuma toimetatud ungari tütarlaste aadressid, et siis oma imeilusa käekirjaga haiglahoovil puu varjus istudes kirjutada neile kõigile ühesugused kirjad, hinges lootus leida endale elukaaslane. Ta usub, et ühest neist tütarlastest saab tema abikaasa ja ta ei eksi, kuigi teekond õnneni on pikk, seikluslik ja keeruline.

Vaatamata arsti prognoosile, et mehel on veel vaid kuus kuud elada jäänud, ei kavatse too alla vanduda. Tal on teistsugused plaanid. Ta on ju vaid kahekümne viie aastane ja vastupidiselt halvale ennustusele otsustab ta elu nautida täiel rinnal seniks, kuni seda on antud. Oma unistuste täitumise ja õnne nimel kasutab ta kõiki võimalusi, nii seaduslikke kui ka ebaseaduslike. Isegi pärast õnnetut vahelejäämist taastushaigla arsti abikaasale, ungarlannast mõistvale ülemõele Martale, kes julgustab meest lootust tervenemisele mitte kaotama.

Harmoonilisest pereelust lapsepõlves ilmajäänuna igatseb Miklós seda kõige enam ja eriti pärast üht jalutuskäiku, kui ta juhtub nägema läbi katmata akna ühe tavalise töölise õhtust kodust idülli. Ta kirjutab ka oma armsamale: „… Kakskümmend viis aastat ja nii palju hirmsaid asju. Ma ei saa vaadata tagasi heale ja harmoonilisele pereelule: mul ei ole seda kunagi olnud. Võib-olla sellepärast ma seda nii väga igatsengi. …“

Paralleelselt peategelaste liiniga kulgeb lugeja silme all ka paljude teiste raamatu kaastegelaste elu nende väikeste rõõmude ja muredega, hirmsate läbielamiste ja lootustega.

Raamatus on ka süngeid seiku, millest küll keegi (peale arsti) ei räägi üksteisele, kuid mis ühel või teisel viisil mõjutavad igaüht neist ning annavad aimu ajaloo kohutavatest sündmustest ning kannatusi täis saatustest. Samas on see ka raamat üksteise toetamisest ja sõprusest. Raamatu üldmulje ei ole masendav, pigem just lootust toitev ja usku armastuse võidusse süvendav lugemisvara.

***
Ilmunud: Tallinna Raamatukirjastus, 2016
Tõlkinud Viive De Meersman

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga