Ilse Sand “Armastades ennast”; Elaine N. Aron “Ülitundlik inimene”

armastades-ennast-teejuht-ülitundlikele-ja-teistele-õrna-hingega-inimestele ülitundlik-inimene

Tänapäeva maailmas on prestiižne olla tugev: energiline, tiheda päevakava ja laia suhtlusvorguga inimene, kes jaksab palju teha ja öö läbi pidutseda. Ilse Sandi raamat “Armastades Ennast. Teejuht ülitundlikele ja teistele õrna hingega inimestele” on mõeldud neile, kes vahetevahel tunnevad, et sellise ideaaliga võrreldes oleks neil justkui midagi viga.

Ülitundlikkus ei ole uus avastus. Seda on lihtsalt nimetatud teisiti, näiteks introvertsuseks. Ideed “ülitundlikust inimesest” on tutvustanud ja kirjeldanud Ameerika psühholoog ja teadlane Elaine Aron. Ta räägib sellest, kuidas ta ise uskus, et introvertne ja ülitundlik tähendab ühte ja sama, kuni mõistis, et 30% ülitundlikest inimestest on sotsiaalselt ekstravertsed.

Hinnanguliselt on iga viies inimene ülitundlik. Nii inimeste kui ka kõrgemate loomaliikide hulgas on võimalik eristada kahte tüüpi: ülitundlik ja jõulisem – viimased on riskialtimad ja enesekindlamad. Nii nagu inimesi eristatakse soo järgi, saame neid eristada ka nende kahe tüübi alusel. Erinevus kahe tüübi vahel näikse mõnikord olevat soolisest erinevusest suurem.

Ülitundlikud inimesed on väliselt samasugused, nagu kõik teised, kuid nad tajuvad maailma teisiti. See kuidas nad mõtlevad, tajuvad, tunnevad ja töötavad, on erinev.  Neil on kõrgenenud taju teiste inimeste emotsioonide osas, madalam taluvuslävi valju müra, ereda valguse, valu ja teiste stiimulite osas ning nad töötlevad infot veidi erinevalt.

Peamised punktid, mida ülitundlike inimeste puhul välja tuuakse, on järgnevad:

  • Nad tunnevad sügavalt ja reageerivad emotsionaalselt – nad on väga intuitiivsed ning tajuvad emotsioone intensiivselt ja sügavalt. Kuna neil on kõrge empaatiavõime, siis reageerivad nad emotsionaalsemalt ümbritsevate inimeste muredele. Nad nutavad kergesti ja seetõttu on oluline, et nad ei satuks situatsiooni, kus neid selle eest häbistatakse ja halvustatakse.
  • Nad kuulevad teistelt pidevalt “ära võta nii isiklikult“ ja “miks sa nii tundlik oled“ – olenevalt kultuuris, kus need inimesed on kasvanud, suhtutakse nende ülitundlikkusse kas tolereerivalt või negatiivselt. Eriti on see oluline meeste puhul. Ülitundlikud mehed kuulevad lääne ühiskonnas sageli kriitikat enda isiksuse suunas.
  • Nad kipuvad vältima meeskonnatööd eeldavaid spordialasid ja avatud plaaniga kontoreid – ülitundlikud inimesed eelistava sageli alasid, kus nad on omapead ja ise enda eest väljas nagu jooksmine, jalgrattasõit ja matkamine. Nad naudivad tööd, kus neil on kontroll enda töökeskkonna üle, töötamine kodus või kinnises kontoritoas on nende jaoks meeldivam, kui avatud kontor. Kui nad juba töötavad meeskonna osana, siis kõrge empaatiavõime, oskus sügavuti analüüsida ja detaile märgata, teeb neist väärtusliku meeskonnaliikme. On aga parem, kui nad ei ole positsioonil, mis eeldab lõpliku otsuse langetamist.
  • Neil võtab otsuste langetamine aega – kuna nad märkavad iga valiku juures enam detaile ning kaalutlevad paljude võimalike tulemuste üle, siis võib isegi lihtsate otsuste tegemine olla nende jaoks aega võttev protseduur. Kui nad aga on mingis küsimuses leidnud enda jaoks “õige“ vastuse, on nad edaspidi väga kiired seda valikut uuesti tegema. “Valed“ otsused toovad nende jaoks kaasa tugevama emotsionaalse rektsiooni, kui enamikul inimestel.
  • Mitte kõik ülitundlikud inimesed ei ole introverdid – umbes 30% ülitundlikest inimestest on ekstraverdid, tavaliselt on nad üles kasvanud väikeses tugevalt seotud kogukonnas.
  • Neil on kalduvus langeda depressiooni või kannatada ärevushäirete all – seda aga eelkõige juhul, kui lapsepõlves ei ole nende närvisüsteemi tüübiga piisavalt arvestatud. Toetavas keskkonnas kasvanud ülitundlikud inimesed on täiskasvanuna väga võimekad.
  • Vägivaldsed filmid ei ole ülitundlike inimeste jaoks – kõrge empaatiavõime ning madal taluvus ülestimulatsiooni vastu tähendab, et vägivaldsed ja õudusfilmid ei ole neile sobivad.
  • Nad on heade kommetega – kuna nad on väga tähelepanelikud ennast ümbritseva keskkonna suhtes, siis on nad enamasti viisakad ja arvestavad, märgates teiste inimeste vajadusi.
  • Nad on väga tundlikud kriitika suhtes – nende reaktsioon kriitikale on intensiivsem, kui enamikul. Seetõttu võivad nad rakendada taktikaid kriitika vältimiseks, nagu näiteks sarkasm, iga hinna eest teistele meele järele olemine, enesekriitika ning igasuguse kriitika allika vältimine.

Ülitundlikkusel on oma positiivsed ja negatiivsed küljed. Ühest küljest on see abiks, kui inimene märkab end ümbritsevas keskkonnas enam detaile ja seoseid, tajub paremini ümbritsevat emotsionaalset kliimat ning vaevumärgatavaid vihjeid. See motiveerib inimest enam mõtlema, analüüsima ja teemadesse süvitsi minema. Teisest küljest on see keeruline, kuna ülitundlikud inimesed tunnevad end lihtsalt ülekoormatuna keskkonna stiimulite poolt. Nad ei ole väga osavad mitme tegevuse korraga tegemises, nad tunnevad kergesti ärritust või ärevust valjude helide, tugeva või kiiresti vahelduva valguse ja suure inimeste hulga puhul.

Ülitundlikku isiksuse tüüpi peetakse sageli probleemiks ning klassifitseeritakse isegi meditsiiniliseks hälbeks. Kuna ülitundlikud inimesed on vähemuses, siis on lihtne neid ülejäänud 80% inimestega võrreldes nimetada “ebanormaalseteks“.

ÜLITUNDLIKU INIMESE EELISED:

* SA OLED VÕIMELINE TUNDMA TEISTE EMOTSIOONE
See on ääretult kasulik omadus, sest ülitundliku inimesena sa saad aidata neid, kes vaevlevad emotsionaalse valu käes, isegi kui nad üritavad varjata oma tõelisi tundeid. Sa näed inimese hinge ja tema tegelikke soove. Tihti selles maailmas meid on õpetatud maske kandma, olema tugevad ja tundetud. Kuid tundliku inimesena sa tead, kui inimlik on kogeda tundeid ja kui vajalik on, et keegi seda märkaks, et saaks jagada seda inimlikkus, mis meie sees keerleb. Näiteks tööl olles, kui sa märkad, et sinu kolleegil ei ole asjad kõik korras ja küsid temalt või ütled, et märkasid seda, siis vaata ja koge kui tänulik see inimene sulle tegelikult on, ka juba selle eest, et sa lihtsalt märkasid. Ja sama võid sa kasutada ka klientide, ülemuste ja koostööpartneritega suhtlemisel.

* TUGEV INTUTSIOONILINE TAJU
Kui me kuulame oma kõhutunnet, mis juhatab ja annab vastuseid meie küsimustele, siis liigume iga päev imede keskel. Seda tunnet kuulates, mitte ignoreerides, on see võimas tööriist nii eraelus, tööl kui ka teiste aitamisel. Kui on vaja teada, kas kellegagi koostööd teha või mitte, kas minna sinna või mitte, kas usaldada seda inimest või mitte, kas teha see projekt teoks või mitte, kas see valik on praegusel hetkel parim või mitte, kas lahkuda töölt või mitte, kas öelda seda välja või mitte jne. Igal sammul oma elus sa saad seda rakendada ja kasutada. Usalda oma instinkte!!! Suu ja sõnadega saab luua suuri õhulosse, kuid sinu instinktid ei valeta kunagi.

* OLED SUUREPÄRANE LAPSEVANEM
Ülitundliku inimestena on meil kõrgendatud teadlikkus tunnetest ja emotsioonidest, suhestudes teiste inimeste tunnetega palju lihtsamalt ja palju sügavamalt, kui teised. See teeb meist suurepärased lapsevanemad, kuna olema võimelised tajuma oma lapse vajadusi ja teame, mil beebi on kurnatud ja vajab hoolitsust. Beebid omakorda tunnetavad ära, kui oleme ülitundlik inimene ja seetõttu ta hoiab meie lähedale, sest teab, et mõistame tema vajadusi ja et oleme õrn ja armastav olevus.

* LOOVUSE VOOLAVUS
Ülitundlikud inimesed on väga loomingulised. Meie seest tulevad mõtted, ideed on tihti nii unikaalsed ja ebatavalised, et võivad ehmatada meid endidki. Seetõttu ka väga paljud ülitundlikud inimesed tegevad just loomingulistes valdkondades nagu kunstnikud, kirjanikud, näitlejad, muusikud, loovjuhid jne.

* OLED ÄÄRETULT KAASTUNDLIK
Meil on võimalik tunda ja tunnetada, mida teised võivad tunda ja mida nad tunneksid, kui sina või keegi käituks mingit moodi. Seetõttu teades, kuidas keegi võib ennast pärast teatud tegu tunda, oleme me ääretult kaastundlikud, sest võime kogeda seda ka ise läbi oma keha. Ja kui me juba teame, mida see tunne ja tegu endaga kaasa toob, siis meil on reaalne kogemus, kuidas keegi end tunneb ja seeläbi oskame olla kaastundlikumad. Me oleme suurepärased kuulajad ja nõuandjad. Võime vajadusel tunde teisi inimesi ja nende probleeme kuulata ja neile toeks ning abiks olla.

* VÕIME TUVASTADA VALESID
Ülitundliku inimesena oled elurütmidesse nii sügavalt kaasa haaratud, et sa tajud igat väiksemat muudatust meid ümbritsevas keskkonnas. Samuti sa märkad teiste kahtlasi tegemisi. Sulle on sisse ehitatud valedetektor. Sa saad seda kasutada nii tööl kui eraelus. Õpi lihtsalt usaldama, seda mida sa tunned. Tööl olles ära lase endast üle sõita ja kustuta sellised valekolded juba eos.

* SINU AJU TÖÖTLEB PROTSESSE PÕHJALIKUMALT
Seetõttu oleme valmis vastama küsimustele juba enne, kui neid meilt on küsitud. Seetõttu oleme ka võimelised nägema ja tunnetama ette tuleviku võimalikke lahendusi.
Teistele võime tunduda seetõttu aeglasemad, kuna töötleme infot põhjalikumalt, kuid me ei ole seetõttu vähem intelligentsed. Kaugel sellest. Meie info töötlemise tulemused on palju põhjalikumad ja seetõttu ka usaldusväärsemad.

* VÕIME SUHELDA LOOMADE JA LINDUDEGA
Loomad suhtlevad meiega teistmoodi, kui mittetundlike inimestega, sest nad võivad tunda meie loomulikku ülitundlikkust ja kaastunnet. Eriti kassid ja koerad on võlutud meie ülitundlikkusest ja võivad käituda meiega teistmoodi kui mittetundlikega, sest nad tajuvad, et me oleme võimelised nendega suhtlema ja nende vajadusi märkama.

* SUL ON VÄGA RIKAS SISEELU
Kui me tunneme ennast ülestimuleerituna, siis tihti ülitundlik inimene taandub, et olla omaette ja ennast tasakaalustada. See aeg iseendaga annab meile võimaluse sügavuti olla enda sees nii vaimselt kui mentaalselt. Sedasi tehes on meil võimalik endaga olla palju sügavamal ja tähendusrikkamal tasandil. Sellised tegevused nagu teleka vaatamine, pidutsemine, rahvarohked üritused on ülitundlikule inimesele liiast.

Ülitundlikud inimesed on nagu kanaarilinnud söekaevanduses – sageli viitavad nad oma tervise või emotsionaalse reaktsiooniga väärtuslikule informatsioonile. Kuid enam kui sageli mõistetakse seda reaktsiooni hukka ning alavääristatakse neid selle eest. Paljudel on raske mõista, et ülitundlikud inimesed vajavad toimimiseks vaiksemat keskkonda ja aeglasemat tempot ning nad ei tule toime liigse stimulatsiooniga. Kuid maailm vajab erinevaid inimesi – sageli on need tundlikud inimesed poeedid, kirjanikud, õpetajad, arstid, ravitsejad, teadlased, advokaadid, filosoofid ja teoloogid. Me vajame nende panust ühiskonda ning seetõttu on oluline, et teadvustaksime ja arvestaksime selliste inimeste eripäradega.

***

Ilse Sand. Armastades ennast: teejuht ülitundlikele ja teistele õrna hingega inimestele
Ilmunud: Pilgrim, 2016
Tõlkinud Triinu Lööve

Elaine N. Aron. Ülitundlik inimene: mis aitab, kui maailm kipub sinust üle sõitma?
Ilmunud: Hea Lugu, 2015
Tõlkinud Piret Lemetti

Vaata Ilse Sandi raamatu “Armastades ennast” leidumust e-kataloogist ESTER

Vaata Elaine N. Aroni raamatu “Ülitundlik inimene” leidumust e-kataloogist ESTER  või loe e-raamatukogust ELLU

Lea Raak
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga