Robert Seethaler “Tubakapoodnik”

Robert_Seethaler_kaas_17mm.indd

„Tubakapoodnik” on viimase aastakümne hinnatuma austria kirjaniku Robert Seethaleri (s 1966) 2012. aastal ilmunud romaan.

On aasta 1937. Esmalt on see lugu 17aastasest maapoisist Franzist, kes tuleb maalt Viini ja asub tööle ema kunagise suvetuttava väikesesse ajalehtede ja tubakapoodi. Noormees tutvub böömlannast tantsijanna Anezkaga ja alguse saab noorte inimeste armulugu.

Romaani teine lugu on aga hoopis teisest generatsioonist ja suurusjärgus mehest. Ühel päeval kohtub Franz poe püsikunde Sigmund Freudiga, kes on suur sigarite asjatundja ja nautija. Noorest maapoisist ja vanast kogenud mehest saavad sõbrad. Algavad nende omavahelised vestlused.

Kõik selle eelneva katkestab aga räige ajalugu. Raamatu sisuliselt kolmas lugu algab 1938. aasta kevadega, kui Austriasse marssivad natsi-Saksamaa väed. Freud, rahvuselt juut, peab jätma oma kodulinna Viini, kus ta on elanud ligi kaheksakümmend aastat ja lahkuma Inglismaale.

Saksakeelne Viin ja osad viinlased on saanud äkki uue näo. Osade austerlaste seas lahvatab natsimeelsus, mis toob kaasa vägivalla teisitimõtlevate kaasmaalaste vastu. Ka tubakapoodnikust, kes julgeb avalikult aus austerlane olla, saab uue võimu ohver. Franz, kelle õiglustunne sellega ei lepi, lavastab oma peremehe mälestuseks ja ka oma meelsuse näitamiseks väga teravmeelse „mälestustseremoonia”, millele Gestapo reageerib ettearvatavalt ainult üheselt. Raamat, mis algab Franzi noorusaja tagasivaatena idüllilises Salzkammergutis ja jätkub veel keiserlikuhõngulises kaunis Viinis, lõpeb vägivaldses maailmaajaloo keerises.

Robert Seethaler annab väga ilmeka pildi tavalistest inimestest natsi-režiimi oludes. Uues olukorras ilmnevad inimeste seni varjatud iseloomujooned, vaated ja ihad.

Riikidel ja rahvastel on ajaloos seiku, mida püütakse tagumistesse mälusoppidesse suruda. Tänapäeval tundub üsna drastilisena seik, kus nii austrialiku filmi kui „Helisev muusika” linastamine oli Austria kinodes keelatud. Leiti, et film kujutab austerlasi liialt natsimeelsetena. Austriale oli ka sõjajärgne aeg väga valuline. Veel kümme aastat peale sõda kehtis Austrias okupatsioonirežiim: maa oli jaotatud Nõukogude Liidu, USA, Suurbritannia ja Prantsuse okupatsioonitsooniks.

Robert Seethaleri „Tubakapoodnik” kuulub saja „Moodne aeg”.

***
Ilmunud: Varrak, 2015
Tõlkinud Piret Pääsuke

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Virve Edro
Nõmme raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga