Esther Perel „Armastus ja petmine: miks me murrame truudust?“

Tunnustatud psühhoterapeut Esther Perel lahkab oma raamatus truudusetuse olemust ja selle mõju abielule ning keskendub suhte parandamise võimalustele, mida abielurikkumine võib paarisuhtes olijatele pakkuda.

Palju on kirjutatud sellest, kuidas petmist ära hoida ja selle järel suhteid taastada, palju vähem aga petmise tähendustest ja põhjustest. Veelgi vähem on räägitud sellest, mida me võiksime petmisest õppida ning kuidas see võiks meie suhteid mõjutada ja muuta. Koos truudusetusega tõusevad pinnale erinevad küsimused ja pinged.

Autor loodab, et lugedes seda raamatut, oskame edaspidi oma kaaslastega vestelda sellistel teemadel nagu truudus ja lojaalsus, kirg ja igatsus, armukadedus ja omanikutunne, tõerääkimine ja andestamine. Ta julgustab meid, et esitaksime iseendale küsimusi, räägiksime asjadest, millest me varem pole rääkinud, ega pelgaks kahtluse alla seada seda, mida peetakse seksuaalselt ja emotsionaalselt õigeks.

See raamat ei koosne õpetustest või ettekirjutustest, kuidas lahendada kriisi, mille on tekitanud petmine. Ometi võib sellest raamatust abi olla neile, kes parasjagu sellisesse kriisi on sattunud, ükskõik, millist rolli te selles mängite. Siit võime lugeda lugusid, kus kirjeldatakse erinevaid petmise vorme ja külgi, siin käsitletakse valu ja hävitustööd, mida reetmine suhetes tekitab, kui ka põnevust ja enese avastamist.

Petmine võib õpetada meile nii mõndagi suhete kohta laiemalt – näiteks seda, mida ma ootame, mida me arvame ennast tahtvat, millele meil on enda meelest õigus. Petmine näitab väga kujukalt, kuidas me isiklikult ja meie kultuur suhtuvad armastusse, ihasse ja truudusesse.

Kuigi autor on öelnud, et raamatu eesmärk ei ole õpetuste jagamine, leidsin siiski väga häid soovitusi. Näiteks: kuidas toime tulla valuga, mis on põhjustanud reetmine? Olukorras, kus sa võid tajuda enda väärtuse kaotamist ja tunned, et sa pole armastust väärt, soovitab autor meil leida viise, kuidas enesehinnangut ja enda väärtustamist taastada. Oluline on meeles pidada, et sinu olemuses on ka teisi külgi. Sind armastatakse ja peetakse kalliks – seda teised teevad inimesed ja seda teeb isegi sinu truudusetu partner, kuigi sel hetkel ei pruugi sulle niimoodi tunduda. Enda eest hoolitsedes võib enesetunne märgatavalt paraneda. Soovitatakse teha asju, mida oled plaaninud juba ammu teha, näiteks minna mõnele huvitavale kursusele, panna selga ilusad riided ja minna sõpradega õhtusöögile. Kõik sellised tegevused astuvad vastu alandustundele ja soovile peitu pugeda.

Parema enesetunde saab ka hingamisharjutustest, rahustavast kuumast dušist, karastavast ujumisest, jalutuskäigust looduses, muusika saatel laulmisest ja tantsimisest, igasugusest sportlikust tegevusest.

Või selline soovitus: kui terapeudi poole pole võimalik pöörduda, aga oma tunnetega on raske üksi toime tulla, võib kirjutada oma tunnetest päevikusse. Päevik annab turvalise koha, kus saab ennast piiranguteta tühjaks laadida.

Holokausti üle elanud Viktor Flankl on öelnud: „Inimeselt võib võtta kõik, aga mitte ühte asja, viimast inimvabadust – valida oma hoiakut igas olukorras, ükskõik, milline see ka poleks, valida seda, kuidas sina suhtud.“ (lk.95)

Lõpetuseks üks väga oluline mõte raamatust, mis võib paljudele paaridele heaks nõuandeks sobida: „Kümnete aastate jooksul, mis ma olen paaridega töötanud, olen märganud, et erootilist sädet õnnestub kõige edukamalt elus hoida nendel, kelle jaoks pole probleem, kui nende vahel püsib mingi salapära. Nad saavad aru, et partneri seksuaalsus ei kuulu neile. Just teise poole tabamatus paneb neid tulema tagasi, et teisest üha rohkem avastada“ (lk. 46).

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2019

Tõlkinud: Koidu Raudvere

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sirli Paimets
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga