Holly Smale „Mina, nohik: nohikust tšikiks“

Harriet Manners on 15-aastane ning nohik. Nii tema ise kui ka kõik tema lähedased on selles täiesti veendunud. Veelgi enam, Harriet kontrollis sõna „nohik“ tähendust leksikonist ning ta teab, et ta vastab kõikidele „nohiku sümptomitele“ – mittemoekas, seltskondlikult saamatu, pühendunud entusiast; isik, kes tunneb vajadust leksikonist sõna „nohik“ järele vaadata.

Kuid nohikuks olemine ei ole Harrieti elu oluliselt häirinud. Vähemasti seniajani elas ta üsnagi turvalist ja toredat elu oma isa, juristist võõrasema (Harrieti ema suri kui tüdruk oli väga pisikene) ja parima sõbranna Natiga. Erinevalt Harrietist on Nati peetud alati kauniks südametemurdjaks ning Nat on ka terve elu unistanud modelliks saamisest.

Kuid saatuse tahtel avastab kuulsa modelliagentuuri töötaja hoopis Harrieti soovides temast teha maailmakuulsat modelli. Kui alguses ei suuda Harriet uskuda, et tema modellikarjäär isegi tõsi võiks olla, siis hiljem soovib ta siiski sellega algust teha, et muutuda, olla keegi teine ja mitte enam kõigi poolt vihatud nohkar.

Harrieti kohmakas teekond modellimaailma on tõsiselt naljakas, kuid samas leidub raamatus palju reaalseid hetki, tõsiseltvõetavat elulist moraali ning motivatsiooni, et elus edasi pürgida, sest mitte miski pole võimatu. Raamatu autor Holly Smale on kirjutanud selle raamatu justkui iseendast. Teismelisena oli Holly Smale kohmakas, veidi nohiklik ning häbelik. Kui ta oli 15-aastane, märkas teda üks Londoni modelliagentuur ning järgmised kaks aastat veetis Holly moelavadel pikali kukkudes, näost tulipunaseks värvudes ning asju lõhkudes.

Kui raamatu autor lõpetas Bristoli ülikooli inglise kirjanduse alal, 1oobus ta modellitööst ning asus täitma oma ammust unistust, milleks oli saada kirjanikuks. Raamatule „Mina, nohik“ leidub ka järg – “Mina nohik: sobimatu modell” ning soovitan seda lugeda kõigil noortel, kes otsivad oma ellu nalja ja naeru ning mõnusat õhtut raamatu seltsis, sest tegemist on tõsiselt mõnusa raamatuga.

***

Ilmunud: Pegasus, 2017

Tõlkinud: Liina Saarm

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Gerli Kuus
Nurmenuku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga