Oyinkan Braithwaite „Minu õde, sarimõrvar“

Raamatu autor on pärit Nigeeriast Lagosest. Tegemist ei ole kriminaalromaaniga, vaid musta huumorit täis põnevusromaaniga. See pole tüüpiline aafrika romaan sotsiaalsest või poliitilisest olustikust, vaid meelelahutuslik ja ladus lugemine. See on lugu kahest õest ja nendevahelistest suhetest.

Romaan algab sellega, et Ayoola kutsub vanema õe Korede taas oma meessõbra laiba juurde. Korede, kes töötab haiglaõena, tuleb puhastustarvetega kohale. Tal on küll juhtunud loo kohta omad kahtlused, aga ta ei anna oma õde politseile välja. Ta tahab teada saada, mis juhtus, on mures, et need tapmised võivad jätkuda ja tal on õe ohvritest siiralt kahju.

Korede on armunud oma kolleegi, noorde arsti Tade`i, aga Tade hakkab kohtamas käima hoopis Ayoolaga. Korede kardab, et Tade`iga võib juhtuda sama, mis teiste meestega, kellega õde suhtes oli olnud. Ayoolat peetakse ilusaks ja säravaks, Koredet aga igavaks ja ilmetuks. Kui ta üritab Tade`ile seletada, et Ayoolaga käimine võib tema tervisele halvasti mõjuda, siis Tade ei usu seda ning arvab, et Korede on oma õe peale lihtsalt kade. Korede on pidanud oma õe eest lapsest saati hoolitsema ja seisab nüüd raske valiku ees – kas jääda truuks oma nurjatule õele või rääkida temast politseile.

Siin on mitmeid psühhoanalüütilisi aspekte. Õdesid ühendab midagi enamat kui sugulus, nad jagavad ka valusaid lapsepõlvekogemusi. Põnevust lisab kõrvalliin, kus Korede käib koomas oleva patsiendi juures oma muredest rääkimas, muuhulgas räägib oma õe kuritegudest. Keegi ei usu, et see patsient enam üles ärkab, aga ometi see ühel päeval juhtub. Äärmiselt põnev on teada saada, mis edasi saab. Raamatut on raske käest panna, niivõrd haaravalt on see lugu kirjutatud. Tahame teada saada, mis ajendas Ayoolat tapma ja mis siis ikkagi õdedel lapsepõlves juhtus.

Tegemist on laheda ja vaimuka lugemisega. Lõpetuseks üks sellele loole iseloomulik tsitaat: „Mõtlen, millised on šansid, et inimene sureb sarimõrvari seltskonnas juhuslikult.“ (lk 125)

***
Ilmunud: Tänapäev, 2020
Tõlkinud: Sash Uusjärv

Leia e-kataloogist ESTER

Sirli Paimets
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga