Jeremy Narby „Intellekt looduses“

Raamatus tutvustab antropoloog Jeremy Narby maailma looduses tehtud intellektialaseid uurimusi. Kui lääne teadus on pidanud looduse toimimist pigem instinktiivseks ja automaatseks, siis näiteks Jaapani kultuur, mis põhineb animismil, on uute intellektialaste teadusuuringute tulemused kergemini omaks võtnud. Raamat kirjeldabki väga üllatavaid tõsiasju meie planeedi eluvormide intellekti kohta.

Nii taimed kui ka loomad suhtlevad omavahel ja võtavad mõtlemise teel vastu otsuseid, mis on nende eksistentsiks kasulikud. Üllatav on teada saada, et tarku otsuseid teevad ka niisugused elusolendid, kellel „meie mõistes“ aju puudub, näiteks limaseened. Kuigi seni oleme märkide kasutamist vaid inimesele omaseks pidanud, kasutatakse ka looduses suhtlemiseks märke, nagu näiteks šamaanid on ammu rääkinud. Suhtlus käib looduses väga erinevate märkide abil, milleks võivad olla valgussignaalid, ultraviolettmärgid (liblikatel), lenduvad kemikaalid (taimedel) ja veealused helid (vaaladel ja delfiinidel).

Raamatut oli väga huvitav lugeda ja selle tekst on inimesele, kes pole teadlane, kergesti mõistetav. Teoses võetakse kokku teadmised, mida inimkond peaks looduselt õppima. Inimestena ei saa me looduse üle vastutustundetult valitseda, kuna oleme ka ise selle üks osa. Soovitan raamatut kindlasti lugeda neil, kes on huvitatud uutest teadmistest, mis aitavad mõista meid ümbritsevat loodust ja võivad mõjutada meie maailmapilti.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2022

Tõlkinud: Inna Feldbach

Leia e-kataloogist ESTER

Eve Kaasik

Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga