Viola Kaasik “Prostituut”

Eluline lugu 1990. aastate Eestist.

Miks on maailmas nii palju üksikuid hingi? Mis paneb inimese saatana kombel käituma? Kus on inimese jõhkrate läbielamiste taluvuse piir, milleks on võimeline inimhing? Millal lülitub meis sisse robotlik käitumine ja me ei saa enam toimuvast aru? Kuidas saab hakkama perekond ning milline oli üheksakümnendate aastate eluolu, milliseid raskusi esines tööturul ja mida võeti ette äraelamiseks.

Igapäevane valetamine, pettumus, vägivald, jõhkrus, reetmine, pidev pingutamine rahalise eesmärgi nimel – sellist elu ei taha meist endale keegi, kuid ometi leidub inimesi, kes teevad seda tahes tahtmata olude sunnil.

Teosest „Prostituut“ õhkub igatsust ja vajadust armastuse järele, peategelase mõtisklusi ja ahastusi erinevate suhete üle ning ääretut häbi- ja süütunnet. Mis viib naise selleni, et ta on nõus ohverdama oma keha ja hinge? Kas naise psüühika peab vastu sellele alandusele, häbile, reetmisele ja kas ta suudab endale andestada valed valikud ja teostamata jäänud unistused? Kuidas on võimalik välja tulla sellest põrgulisest ja ebanormaalsest elust?

Leian, et vahel võib endale lubada natukene süngemat kirjandust tõsisematel teemadel.

Sain sellest raamatust palju mõtlemisainet nii inimeste väärastunud perverssustest kui ka naiste hingeelu teemadel. Samuti ka arusaamist ja mõistmist nendelt“ õrnema“ sugupoole esindajatelt, kes prostitutsiooniga tegelevad. Raamat oli kirjutatud peategelase Jeanne päeviku põhjal, mis andis võimaluse sisse sulanduda üksiku naise hingeellu ja mõista tema vajadusi, igatsusi – tundeid, mis kaasnevad enese reetmise ja hinge ning keha müümisega.

Ma ei tahaks ümber jutustada neid 191 lehekülge, mis jätsid mulle sügava mulje. Üldiselt – pole olemas kedagi, kellel ma ei soovitaks seda raamatut lugeda.

Mõnusat avastamist,

Mari-Liis
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga