Susan Cain „Vaikne jõud: introverdina maailmas, mis ei lakka rääkimast“

Susan Cain on USA kirjanik ja lektor. Aastatel 2012 ja 2014 osales Susan oma ettekannetega TED konverentsidel. Susan on introvert ning ta on pühendanud enda karjääri ja aja introvertsusest rääkimisele. „Vaike jõud: introverdina maailmas, mis ei lakka rääkimast“ käsitleb introvertsust, ja samuti ekstravertsust võrdlusena, keskendudes esimese vähem räägitud kasutoovatele külgedele ühiskonnas, eraelus ja karjääris.  

Inimestel on kujunenud kindel arusaam ekstravertse ja introvertse inimese iseloomust ja käitumisest. Tihti nähakse ekstravertsust ning introvertsust ainult musta ning valgena, st ilma keskmise halli värvi alata. Ekstravert on alati energiat täis ja valmis suhtlema ning introvert on tihti vaikne ning eelistab kuulamist rääkimisele. Raamatus on toodud välja ilmekad poolt-vastu argumendid selle juurdunud arusaama kohta. Introverdid võivad vajadusel või soovi korral olla sama välja poole elavad kui ekstraverdid. Osad on olude tõttu (töö, avalikud esinemised jms) kohustatud olema sellises rollis. Koju jõudes aga eelistavad paljud introverdid puhata liigsest stimulatsioonist ja end laadida. Ekstraverdid aga võivad vajada veel lisastimulatsiooni.

Susan on osalenud paljudel koolitustel, sh ka legendaarse Tony Robbinsi koolitusel (guru korraldatud koolitused on väga kallid ja nõutud Ameerika Ühendriikides) ning pannud kirja oma muljed. Kursustel õpitakse julgust omandama, rääkima ja enda mugavustsoonist välja tulema. Susan on kirjutanud: „Osa Tony geniaalsusest seisneb vaikimisi antud lubaduses, et ta laseb publikul saada osa oma teekonnast alaväärsusest üleolekuni. Ta räägib, et pole alati olnud niisama hiilgav.“

Raamatus on välja toodud mitmed teaduslikud uurimused, autori enda kogemused koolitustel ja kursustel osalemistest ning näited reaalsetest inimestest. „Mõnikord saavutavad introverdid ekstravertidest paremaid tulemusi isegi sotsiaalsetes ülesannetes, kui need nõuavad püsivust.“ Vaikne visadus on üks introverdi omadusest, mida ühiskonnas leidub vähem. See on omane näiteks Jaapani, Lõuna-Korea ja Hiina kultuuridele. Pingutada, mitte alla anda – olla visa. Veel käsitletakse näiteks vastandliku tüübi esindajatega suhtlemist, introvertse lapse kasvatamist ning introverdi ja ekstraverdi erinevalt mõtlemist.

***

Ilmunud: Varrak, 2015

Tõlkinud: Tõnu Ülemaante

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhtaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.