Hendrik Groen „Ela ja lase elada“

Raamatu minategelane Arthur Ophof on 50 aastane hollandlane. Arthur on alati tahtnud elada suurejoonelist ja meeliköitvat elu, aga senini pole sellest midagi välja tulnud. Ta on viimased 24 aastat elanud oma naisega Purmerendi linnas ridaelamus, lapsi neil pole.

Abikaasade suhtlus on aastate jooksul kahanenud minimaalseks, kriitilisus teineteise suhtes aga tublisti kasvanud. 23 viimast aastat on Arthur esmaspäevast neljapäevani töötanud WC- ja puhastustarvikute hulgifirmas, enam kui tunniajase ummikuterohke autosõidu kaugusel kodust. Mõte pidada sama ametit kuni pensionile jäämiseni tundub talle täiesti vastuvõetamatu.

Olukorra muutumisele aitab kaasa saatus: Arthur koondatakse firmast ja tänu advokaadist sõbra nõuannetele saab ta päris korraliku koondamishüvitise. Juhusliku argivestluse käigus abikaasa poolt välja öeldud repliik viib Arthuri mõttele lavastada omaenda matused ja alustada uut elu, mis oleks päikseline ja vaba. Entusiastlikeks abilisteks sellel salajasel teel on Arthuri sõbrad Joost ja Wouter. Etteruttavalt olgu öeldud, et matused sujusid kenasti ja toimusid peategelase poolt planeeritud viisil. Huvipakkuvad on paar lugu sealsest muusikavalikust: Andre van Duini “Esikus on hobune” ja Arvo Pärdi “Peegel peeglis”.

Raamatus on ka teine, vähem esindatud minategelane – Arthuri abikaasa Afra. Tema kirjeldused sündmustest annavad romaanile täiendava vaatenurga ja mõjuvad aeg-ajalt ka üllatavalt. Üllatusi pakub ka raamatu lõpp.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2019

Tõlkinud: Kaari Antzon

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Anneli Limberg
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga