Ana Johns “Naine valges kimonos”

„Naine valges kimonos“ on lugu armastusest, perekonnast ja mis seal salata – kannatustest. Raamatus on kaks omavahel seotud lugu, millest üks toimub 1950ndate Jaapanis ja teine tänapäeva Ameerikas.

Naoko on lugupeetud perekonnast pärit noor naine, kes ei taha leppida vanemate korraldatud abieluga. Ta tahab käia mööda oma valitud rada, kus teda ootab ebatraditsiooniline suhe Ameerika noormehega. Naoko on isepäine ja julge ning usub, et kuulama peab eelkõige oma südame häält. Kahjuks tuleb tal oma valikute tõttu silmitsi seista karmide kaotustega.

Tori on ajakirjanik, kes elab Ameerikas. Ta jätab hüvasti oma sureva isaga ning avastab, et too on tema eest nii mõndagi varjanud. Tori tahab iga hinna eest isa mineviku kohta rohkem teada saada ning selleks tuleb tal minna Jaapanisse.

Raamat on inspireeritud teise maailmasõja sündmustest. Sel ajal tuli ette palju armulugusid Ameerika sõjaväelaste ja kaunite Jaapani neiude vahel. Rassidevahelistele suhetele vaadati siis väga halva pilguga ning nendest suhetest sündinud lapsed enamasti ellu ei jäänud.

Heleda naha ja mandlikujuliste silmadega laps on meeldetuletus selle kohta, et me kaotasime sõja, et Ameerika radikaalsed läänelikud uskumused tungivad peale meie traditsioonidele, et nad on saastanud meie vere. Lk 55

Soovitan raamatut kõigile, keda paelub Jaapani kultuur ja ajalugu. Lugemise ajal võiks kõrval olla ka karp pabertaskurätikuid.

***

Ilmunud: Pegasus, 2020

Tõlkinud: Piret Orav

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sigrid Sünd

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga