Rolf Dobelli “Selgelt mõtlemise kunst: 52 mõtlemisviga, mida oleks parem vältida”

Seda raamatut kutsusid mind lugema pealkirja sõnad “mõtlemisviga” ja “vältida”.  Autor kirjeldab eessõnas, kuidas tal endal on mõtlemisvigade teadvustamisest nii era- kui ärielus kasu olnud ja kuidas ta tänu sellele irratsionaalsuse koletise on alistanud. Seega tundus kasulik lugemine olevat.

Autori tausta ma enne lugemist uurida ei jõudnud, kui mitte arvestada raamatu kaanel olevat tutvustust:

Rolf Dobelli (sündinud 1966) on ettevõtja, kirjanik ja kolumnist. Dobelli lõpetas St. Galleni ülikooli Šveitsis, kus ta sai ka majandusfilosoofias doktorikraadi. Ta oli mitme Swissairi tütarfirmade juht ning asutas koos sõpradega maailma suurima majandusalaste raamatute ja artiklite sisukokkuvõtteid avaldava kirjastuse getAbstract. Dobelli kuulub Šveitsi-Ameerika kaubanduskoja ja Life Science Zurich juhatustesse. Ta on ka edge.org ning PEN-klubi liige. Rolf Dobelli on zurich.minds ja selle järglase world.minds kogukonna looja ja kuraator – see on maailma juhtivaid teadlasi, mõtlejaid, kultuuritegelasi ja majandusinimesi ühendav organisatsioon. Dobelli kirjutab regulaarselt sellistele väljaannetele nagu Die Zeit, FAZ („Saksa New York Times“) ja Šveitsi SonntagsZeitung. 35-aastasena hakkas Dobelli kirjutama, alguses romaane, seejärel käsiraamatuid. Tema kaks viimast raamatut kannavad pealkirja „The Art of the Good Life“ („Hea elu kunst“) ja „Die Kunst des klugen Handelns“ („Targa äriajamise kunst“). Rolf Dobelli elab Šveitsis, Bernis.

Wikipediast selgub, et Rolf Dobellit on süüdistatud plagiaadis, mistõttu autor olevat oma hilisemates väljaannetes allikatele viitamist parandanud. Ka selle raamatu lõpus on mahukas kasutatud kirjanduse loetelu. Autor on läbi töötanud rohkelt käibetõdesid ja eelarvamusi käsitlevat kirjandust. Samal ajal on ta koostanud nimekirja mõtlemisvigadest ja kogunud nende kohta tõestisündinud lugusid. See teema tekitas ka laiemat huvi. Nii hakkasid ajalehes ilmuma Dobelli kolumnid ning teda kutsuti loenguid pidama. Lõpuks ilmus kõnealune raamat, mis jõudis ka müügiedetabelisse.

Raamatus on 52 lugu, kus kirjeldatakse lühidalt ja kergesti loetavas stiilis 52 mõtlemisviga.

Kuna Dobelli on majandusfilosoofia doktor ja ettevõtja, siis on palju näiteid reaalselt toimunud juhtumitest toodud just ärimaailmast, selle juhtimisest, turundusest, reklaamist ning investeerimisest. Näiteid on nii ajaloost, loodusest, haridusest, tervishoiust ja spordist kui ka muudest valdkondadest. Mõnikord on ta loo sisse põiminud teaduslike uuringute ja katsete lühikirjeldusi ning nende tulemusi, millest võib järeldada kõnealuste mõtlemisvigade olemasolu. Peaaegu iga loo lõppu on ta lisanud minikokkuvõtted, vahel soovituste kujul, vahel mitte.

Mõned näited mõtlemisvigadest, mida on raamatus käsitletud: kontrolliillusioon, sohvritarkus, kontrastiefekt, haruldase ihaldamine, kalduvus meeldida, aupaiste efekt, keskmise poole kaldumine. Eks mõtlemisvigade kohta lugedes tekivad igal lugejal oma seosed, äratundmised ja arvamused. Mind jahmatas eelkõige mõtlemisvigade rohkus. Lohutuseks saame autorilt soovituse:

Selgelt mõtlemine on vaevarikas ettevõtmine. Sellepärast: kui võimalikud kahjud on väikesed, ärge vaevake pead ja laske veal lihtsalt juhtuda. Teie elu on seetõttu lihtsam.

Ise püüab ta mõtlemisvigu vältida vaid ülioluliste, era- ja ärielu mõjutavate ostuste langetamise puhul.

Raamat paneb käibetõdedele teise pilguga vaatama ja loodetavasti suudab selle läbilugenu edaspidi mõne mõtlemisveagi ära hoida.

Rolf  Dobelli koduleht asub siin

***

Ilmunud: Semikoolon, 2017

Tõlkinud: Kadri Metsma

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Viivi Suursaar

Torupilli raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga