Margaret Atwood “Teenijanna lugu”

Tegemist on düstoopilise romaaniga, kus Ameerika Ühendriikide president ja enamik Kongressi liikmetest on tapetud. Valitsus on ametist kõrvaldatud ning väidetavalt rahva kaitseks on võimu üle võtnud Gileadi Vabariik.


Raamatus kirjeldab Offred oma praegust elu ning meenutab eelnevat. Ta on nimelt ühe komandöri ja tema naise teenijanna. Offredi ainus ülesanne on tuua ilmale komandöri laps. Ta elab koos komandöri ja tema naisega ühes majas. Hierarhia on täpselt paigas, vabadust ei ole. Elu on allutatud kindlatele reeglitele.

Samas ei ole vabadust kellelgi. Kõigil n-ö kastidel on omad reeglid ja nende vastu eksimist karistatakse surmanuhtlusega. Ükskõik, kas sa oled siis lihtne majandusnaine, teenijanna või komandöri naine.

Praktiliselt kõik viljakad naised on surutud teenijannade rolli. Naise ainus ülesanne on sünnitada siia ilma lapsi. Rasestumisvastased vahendid ja abort on keelatud. Neil pole valikut. Tuleb olla teenijanna või saadetakse kolooniasse, kus peab kergemal juhul põletama surnukehi või raskemal juhul tegelema raskemetallidega. Ilma kaitsevarustuseta, sest neid naisi peetakse ühiskonnale koormaks ja mida kiiremini neist lahti saadakse, seda parem.

Enamik viljatus eas naisi ongi saadetud kolooniatesse. Kuigi mõnest saavad ka marthad (majapidajad) või siis tädid. Tädid on kibestunud naisterahvad, kes õpetavad vastavates asutustes uusi teenijannasid. Peavad neile moraali ja usu teemadel loenguid.

Loomulikult on olemas ka kontrollorgan inimeste üle. Ehk siis silmad. Nende ülesanne on tabada reetureid ja nad kinni püüda.

Offred jutustabki sellest, kuidas temast sai teenijanna ja mismoodi näevad välja tema päevad komandöri majas. Vahele on pikitud ka seiku tema minevikust.

See oli hea lugemine. See tungis kontideni. Lihtsalt nii hästi ja tõetruult kirjutatud, sest kõik, millest siin raamatus räägitakse, on maailmas tegelikult juba juhtunud. Sellest on autor suutnud kokku kirjutada niivõrd lummava romaani, mis jääb kauaks meelde. Mulle meeldis autori kirjutamisstiil. Selline veidi lakooniline, mis äratas kohe tähelepanu ning sundis kaasa mõtlema. Kes pole seda raamatut veel lugenud, siis soovitan kindlasti.

***

Ilmunud: Varrak, 2017
Tõlkinud: Ann Alari

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga