Kristjan Liivamägi, Tõnn Talpsepp, Tarvo Vaarmets “Rahaedu põhimõtted”

Kristjan Liivamägi, Tõnn Talpsepp ja Tarvo Vaarmets on kirjutanud väga tänuväärse raamatu teemal, mis ei jäta vist küll mitte kedagi külmaks. Eriti praegusel keerulisel ajal. Nagu ka pealkiri ütleb, siis annab teos teadmisi selle kohta, kuidas rahaga edukalt ringi käia. Raamat on küllaltki mahukas ja sisaldab hulgaliselt informatsiooni ja kogemuslugusid, mis inspireerivad oma rahakäitumist kriitilise pilguga üle vaatama. Bilanss, liitintress, indeksfond, dividend, võlakiri, annuiteet… Kui need sõnad kõlavad kui hiina keel, siis võin kinnitada, et selles raamatus on need lihtsalt ja arusaadavalt lahti seletatud. Kõiksugu keerulistele mõistetele on raamatu lõpus pühendatud ka eraldi osa. Arvan, et oma ladusa keelekasutuse ja laia teemaderingi tõttu sobib see teos nii algajale kui ka rahateemadega veidi rohkem kursis olevale inimesele. Nii saab raamatust muuhulgas teada, kuidas:

  • plaanida eelarvet;
  • seada rahalisi eesmärke;
  • kaardistada oma finantsseisu;
  • säästa;
  • kasutada erinevaid pangateenuseid;
  • mõistlikult laenata;
  • valmistuda koduostuks;
  • investeerida;
  • plaanida pensionit.

Olen ise juba varasemalt lugenud mitmeid investeerimisteemalisi raamatuid, kuulanud selleteemalisi taskuhäälinguid ja vaadanud veebiloenguid. Siiski oli hea üle korrata põhitõed ja veenduda, et olen õigel teel.

Mida varem alustad distsiplineeritult oma finantsasjade plaanimise ning eelarve koostamisega, seda suurem tõenäosus on vastavad harjumused säilitada olukorras, kus sissetulekud tõusevad või oled saanud rikkaks. Lk 44

Arvan, et raha ei tohiks olla tabuteema ja oma finantsseisu parandamiseks pole kunagi liiga hilja. Küll aga ei tohiks seda kasutada põhjendusena, miks säästmise või investeerimise alustamist edasi lükata. Samuti ei tohiks ettekäändeks tuua väikest sissetulekut. Ka napist summast on võimalik panna kõrvale kasvõi mõni euro – see tekitab hea harjumuse ja kogunenud tagavara annab mõnusa kindlustunde. Praegu on juba võimalik ka väga väikeste summadega investeerimismaailma astuda – pangad, ühisrahastusplatvormid jmt pakuvad selleks mugavaid võimalusi.

Esimene viga, mida alustav investor tegema kipub, on alustamise edasilükkamine. Alustama peab kohe, paremat aega kui täna selleks ei ole. Lk 209

Ma tõesti soovitan seda raamatut lugeda. Kui raamatu paksus heidutab, siis võib mõnest „igavamast“ teemast üle hüpata ja liikuda edasi põnevama poole. Ehkki ma ei soovita seda teha, sest usun, et raamatu sisu võib nimetada rahatarkuse ABC-ks, mis kellelgi mööda külgi maha ei jookse.

***

Ilmunud: Argo, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sigrid Sünd

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga