Tove Jansson “Aus pettur”

Kuna ma kogun kirjastuse Hea Lugu Tove Janssoni raamatusarja raamatuid ja hiljaaegu ilmus neid kaks tükki järjest, siis nii on nad järjestikku sattunud ka minu lugemislauale – kõigepealt novellikogu “Reis kerge pagasiga” ning kohe pärast seda romaan “Aus pettur”. Novellikogu mulle üldiselt meeldis, kuid romaan veelgi enam.

“Aus pettur” köitis algusest peale. Lugu leiab aset väikeses rannakülas ning peategelased on kaks naist – umbes 25-aastane Katri ning juba soliidsemas vanuses lasteraamatute illustraator Anna, kes on saanud tuntuks oma piltidega kaunitel maastikel ringikepsutavatest lillelistest küülikutest. Anna on jõukas naine, kes elab üksinda suures majas ja armastab sisustada oma aega seiklusjuttude lugemisega. Katri on seevastu mitmeski mõttes Anna vastand. Ta on jahe, kalkuleeriv ja väga praktilise mõtlemisega ning armastab rohkem omaette hoida. Kuna noor naine tunneb hästi kõike numbritega seonduvat, käib nii mõnigi külarahva seast tema käest sageli ühe või teise asja kohta nõu küsimas. Sellega Katri suhtlus teistega ka piirdub, tal on vaid kaks kaaslast – kümme aastat noorem vend Mats, kelle ta üles on kasvatanud, ja suur hunditaoline koer. Aga Katri sooviks oma vennale paremaid elutingimusi. Ta teab, et Anna elab üksi suures majas ja et rahast tal puudust ei ole. Nii mõtleb ta välja plaani, kuidas Annat enda huvides ära kasutada. Nii lihtsalt asjad siiski ei lähe ja raamatu edenedes tekib mitmelgi korral küsimusi, kuidas pidi need lood petmise ja ärakasutamisega seal ikkagi on.

Mõtlemapanev lugu ja mõlemad tegelaskujud on väga huvitavad ning omal moel sümpaatsed, kindlasti soovitan lugeda.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2020

Tõlkinud: Mari Jesmin

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk

Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.