Natalie Jenner „Jane Austeni selts“

„„Söögituppa viis kriuksuv uks, mida ta ei lubanud parandada“ /…/. „Ta kirjutas hommikuti, samal ajal kui ema ja Cassandra aitasid majapidamistöid teha. Nad lasid tal kirjutada, sest teadsid: temasugune geenius ei jää märkamata. Ja kriuksuv uks hoiatas teda tuppaastuja eest ja ta kattis paberilehed kiiresti kuivatuspaberiga, mille all olid kapten Wentworth ja Anne ja nende „te lõhestate mu südame“ ja „pooliti ma piinlen ja pooliti ma loodan“ ja, jumal küll, kui fantastiline see kõik on!““

Tõeline maiuspala ja kohustuslik kirjandus Jane Austeni teoste ja filmide fännidele. Eriti põnev lugemine oleks just äsja mõne tuntuma raamatu: „Uhkus ja eelarvamus“, „Emma“ või „Veenmine“ läbi lugenud inimesele, kuna siin on väga palju nende raamatute sisulisi arutelusid, tsitaate, jutte esemetest, mis kuulusid kuulsale kirjanikule ja palju muid mõtteid, mida oleks põnev lugeda just Austeni teoste fännil. Raamatu tegelased, nende elud ja ka seltsi lugu on siiski autori väljamõeldis, kuid seda põnevam on uurida neid päris lugusid ja kujutada ette elu, mis selle maja ümber valitses.

Loo keskmes on Jane Austeni kodu Chawtonis, kus kirjanik veetis oma viimased kaheksa aastat ja enam kui 100 aastat hiljem on sellest saanud räämas mõis, kus elavad kirjaniku sugulased: võimatu iseloomuga härra Knight ja tema agorafoobia all kannatav tütar preili Frances Knight.

Külakeses, kus sündmused toimuvad, on veel olulisteks tegelasteks leseks jäänud küla arst doktor Gray, algklasside õpetaja Adeline Lewis, talupidaja Adam, oksjonimaja asedirektor Yardley Sinclair, advokaat Andrew Forrester, teenijatüdruk Evi ning ka kuulus näitleja Mimi Harrison ja tema kaaslane Jack. Kõiki tegelasi ühendab väga suur armastus Austeni raamatute vastu. Mõisapärandi hoidmiseks otsustavad nad luua Jane Austeni seltsi ja täita unistuse osta ära Knight’i perekonna mõisamaja.

Raamat jutustabki seltsi loomisest, salapärasest hinnalisest raamatukogust, iga tegelase keerukast elusaatusest, armastusest, kaotusest ja üksindusest. Lõpp on, nagu Austeni teostes ikka, ilus ja õnnelik.

Minu jaoks oli selles raamatus natuke kummaliselt palju Austeni raamatute romantilisi meeskaraktereid, kes väga armastavad ja mõistavad Austeni teoseid. Ja huvitava faktina sain teada, et suure ilmasõja ajal julgustati mürsušokis sõduritele ette lugeda Jane Austeni raamatuid. Winston Churchillil olevat need teosed aidanud taluda teist ilmasõda ja Rudyard Kiplingul leevendada poja kaotust.

***
Ilmunud: Helios, 2021
Tõlkinud: Elina Adamson

Leia e-kataloogist ESTER

Diana Taukul
Pirita raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga