Ottessa Mosfegh „Minu puhkamise ja lõõgastumise aasta”

See on üks väga omapärane raamat, mille pealkiri ja kaanepilt võivad lugeja kergesti eksiteele viia.

Raamatu nimetu peategelane on noor, ilus ja rahaliselt sõltumatu naine. Tema vanemad on surnud ja ta elus pole ühtki inimest, kes temast või kellest tema sügavalt hooliks. Tema ainus sõbranna Reva käib tal küll vahel külas, aga rohkem selleks, et oma elu üle kurta. Ta suhtleb aeg-ajalt ka oma eksiga, kes on üsna vastik tüüp. Tema töö kunstigaleriis on ihaldusväärne, aga tema käib seal lihtsalt ükskõikselt vegeteerimas. 

Peategelane otsustab, et vajab oma ellu radikaalset muutust. See on nüüd see koht, kus mõne teise raamatu kangelane läheks näiteks Indiasse joogalaagrisse, teraapiasse, palverännakule, vahetaks töökohta, koliks mujale vmt. Aga see raamat neid klišeesid ei järgi. Raamatu peategelane otsib endale psühhiaatri, kes on diagnoosi ja rohtude määramisel väga loominguline. Ta ei üritagi naise sisemaailmani jõuda, selle asemel jahvatab kummalisi teooriaid ja jagab lahke käega kõiksugu rahusteid, antipsühhootikume ja muid medikamente. Peategelane korraldab oma elu nii, et ta saab päevad ja ööd läbi magada, telekat vaadata ja aeg-ajalt midagi näksida. Tema kokkupuude välismaailmaga on minimaalne. Ta loodab, et niiviisi aasta aega “puhates ja lõõgastudes” ootab teda taassünd. Et tema rakud uuenevad ja vahetuvad välja ning ta on uus ja värske. Tema plaan ei lähe nii lihtsalt, nagu ta lootnud oli. Selleks, et aasta lõpuni vastu pidada, peab ta võtma kasutusele ekstreemsed meetmed.

Alguses tundus, et päris igav võib olla lugeda sellest, kuidas keegi muudkui magab ja tablette sööb. Tegelikult haaras raamat nii, et lugesin selle läbi ühe päevaga. Kuigi peategelane ei olnud eriti sümpaatne, siis tahtsin ikkagi väga teada, mis temast saab. Meeldis, et raamatu sündmustik ei kulgenud mööda ettearvatavaid radu ning tegelased olid kummalised ja ebatäiuslikud. Raamatus leidus ka üksjagu šokeerivaid kohti, mis tundlikumale lugejale meeldida ei pruugi.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2021

Tõlkinud: Johanna Taiger

Leia e-kataloogist ESTER

Sigrid Sünd

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga