Marieke Lucas Rijnevald „Õhtute äng”

Kuidas siis ikkagi eluga edasi minna pärast kalli pereliikme lahkumist kaduvikku? „Õhtute äng“ vaatleb ühe sügavalt uskliku Hollandi perekonna (talu)elu läbi 10-aastase Jazi silmade. Tüdrukutirtsu vanema venna Matthiese traagilise hukkumise järel ei taha keegi õnnetusest sõnagi rääkida: vanemad ei suuda, lapsed ei julge. Inspireerituna piiblilugudest usub Jaz, et koos õe Hanna ja vend Obbega on nad kolm kuningat, kes leiavad oma venna ikka kunagi üles. Kaotusvalu püütakse leevendada enesevigastamise ja vägivallaga: Obbe rusikalöögid Jazi pihta, kui viimane julgeb mainida kadunud Matthiese nime; loomade kiusamine ning iseendale knopka nabaauku torkamine. Jazi aus ülestunnistus teeb lugeja meele mõruks: „Üksnes vägivald minu sees teeb lärmi. See kasvab ja kasvab, samamoodi nagu kurbus. Ainult et kurbus nõuab rohkem ruumi […], aga vägivald lihtsalt võtab selle.“ (lk 300)

Aus kirjeldus taluelu töödest ja toimingutest, nina nokkimisest ning pildikesed varateismeliste seksuaalsuse avastamisest võivad mõjuda leebemale lugejale šokeerivalt, kuid kui esimene ehmatus on möödas, siis hakkab hingeliselt äärmiselt katkistest tegelastest hoopis kahju. Uudishimuliku lugejana tekib kohe huvi, kas autor on raamatu kirjeldamisel lähtunud ka isiklikest lapsepõlvemälestustest. Ajalehele The Guardian[1] antud intervjuus selgitab Rijnevald, et nende* 12-aastasele vennale sõitis buss otsa, kui poiss oli teel koolist koju; kirjanik ise oli õnnetuse toimumise ajal vaid 3-aastane. Intervjuus tuuakse muuhulgas ka välja, et kirjaniku pere on samuti sügavalt usklik ja elab talumajapidamises. Kuigi kogu küla, kus Rijnevaldid elavad, on antud teose juba läbi lugenud ning siin-seal arutatakse ja sositatakse teoses kirjeldatu üle, siis Rijnevaldi perekonnaliikmed ise pole teost veel julgenud lugeda. Teose biograafiliste sugemete kohta kirjanik rohkem vihjeid ei anna.

Soovitan seda raamatut kõigile, kellele meeldivad veidrad ja kiiksuga teosed. Kindlasti on minu jaoks tegemist 2022. aasta ühe erilisema lugemiselamusega.

*Kirjanik Marieke Lucas Rijnevald kasutab enda kohta asesõna nemad/nende (they/them).


[1] https://www.theguardian.com/books/2020/mar/07/shock-of-new-novelists-stories-europe

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2022
Tõlkinud: Katrin Laiapea

Leia e-kataloogist ESTER

Kelli Pullisaar
Nurmenuku raamatukogu juhataja


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga