Colson Whitehead „Maa-alune raudtee“

„Maa-alune raudtee“ on Colson Whiteheadi kuues romaan, mis on saanud rohket tähelepanu. Romaani on pärjatud mitmete auhindadega: 2016. aasta National Book Award ilukirjanduse kategoorias ja 2017. aasta Pulitzeri kirjanduspreemia. Lisaks sellele on romaani põhjal tehtud samanimeline telesari, mis on võitnud Kuldgloobuse ja nomineeritud mitmele Emmyle.

Romaani peategelaseks on teismeline ori Cora ning teos keskendub tema orjusest põgenemisele. Raamat algab looga sellest, kuidas Cora vanaema Ameerika Ühendriikidesse orjaks müüakse ja kuidas Cora ema orjusest põgeneb. Seejärel kirjeldatakse, kuidas Cora ise orjusest pääseda püüab, kasutades selleks maa-aluseks raudteeks nimetatud legendaarset turvamajade võrgustikku, mida ongi teoses kujutatud päris raudteena. Cora käib läbi erinevatest osariikidest, kus mustanahaliste elanike olukord on väga erinev, ning terve selle aja jahib teda orjapüüdja. Raamatu lõpp on jäetud lahtiseks ning lugeja ei saagi tegelikult teada, kas Cora pääses lõpuks vabadusse või mitte.

Orjusest ning sellest põgenemisest kirjutamisega on Whitehead valinud afroameerika kultuuris ja identiteediloomes olulise teema. Samas on ta sellele lähenenud väga ebatraditsiooniliselt, tuues sisse nii futuristlike elemente kui ka ajaloosündmusi, mis tegelikult orjandusperioodil ei toimunudki. Ta on sellist loomingulist lähenemist kommenteerinud 2016. aastal väljaandele The Fader antud intervjuus: „Ma ei näinud traditsioonilise ajalooromaani kirjutamisel mingit väärtust. /…/ Ajaloo muutmine võimaldas mul saavutada teistsuguse efekti. Ajaloolisest korrektsusest kinni hoidmise asemel keskendusin pigem sellele, mis oleks võinud juhtuda.“ Selline lähenemine tasus ennast ära, sest Whitehead mitte ainult ei vii lugejat Cora vabaduse teekonnale, mille vältel läbitakse Ameerika Ühendriike, vaid ka rännakule läbi afroameerika ajaloo.

„Iga osariik on isemoodi,“ rääkis Lumbly. „Igas on omad võimalused, kombed ja viisid, kuidas asju ajada. Neist läbi liikudes näete tervet maad, enne kui lõppu jõuate.“ (lk 67)

***

Ilmunud: Gallus, 2022

Tõlkinud: Tiiu Kraut

Leia e-kataloogist ESTER

Hanna-Britt Augasmägi

Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga