„Princess Margaret: The Rebel Royal“ (DVD)

Rež. Hannah Berryman

Printsess Margareti peeti terve tema elu jooksul mässajaks. Ta oli 400 aasta jooksul esimene kuninglikust soost isik, kes abiellus lihtkodanikuga, ning samuti esimene, kes lahutas. Margaret oli silmapaistev isiksus: glamuurne, sensatsiooniline, boheemlaslik.

BBC intiimne seriaal printsess Margaretist avab varjulisema külje tema isiklikust elust. Seltskondlik, jutukas, karismaatiline ja humoorikas printsess pidi oma parimate iseloomuomaduste tõttu kannatama, kuna nägi end kuningliku perekonna lähikondlaste poolt äratõugatuna. Samas pidas ta end kuningannaks paremini sobivaks kui Elizabeth.

Tema kuninglik kõrgus Elizabeth aga oli tagasihoidlik, vaoshoitud ja mõningate inimeste arvates isegi plass, igav ja vähese intelligentsiga. Kontrastina säras õde Margaret igal pool, kuhu ta ka ei läinud; igal peol, kuhu sattus. Välismaailma jaoks oli ta staar, kuid tema iseloom, mis kuningannale vastandus, pani mitmed kõrgest soost lähikondlased tema rolli kuninglikus perekonnas küsivalt suhtuma. Printsess oleks meeleldi osalenud diplomaatilistel missioonidel ja etendanud ühiskonnas suuremat osa, kuid ei saanud selleks kunagi piisava usalduse ja toetuse osaliseks.

Seriaal koosneb mitmest intervjuust Margareti sõprade ja kirjanikega ning nendes süvenetakse naise hingeellu. Printsessi elu esimene tragöödia oli sündida troonipärija eesõigusega Elizabethi õena. Järgmine suurem löök tabas teda siis, kui tema abielu endise kuningliku tallmeistri Peter Townsendiga lükati kaks aastat edasi. Vaatamata suurele avalikule toetusele ei jõutudki abieluni, kuna kroon keelas selle ära. BBC seriaalis küsitakse, miks ei loobunud Margaret varasemalt lahutatud Peteriga abiellumiseks oma kuninglikest tiitlitest. Intervjueeritavad leiavad, et Margaret, kes tundis nii kurbust kui kergendust, ei suutnud end ette kujutada tavalise koduperenaisena, seega valik oli ilmne. Kuigi Margaret süüdistas elu lõpuni oma õde, otsustas ka tema tiitli kasuks, nii nagu Elizabeth valis ikkagi krooni. Aastaid hiljem murdis Peter oma tõotust teisega mitte abielluda ning muserdunud Margaret tahtis temast ette jõuda. Võidujooks abieluni viis ta Antony Armstrong-Jonesini, kes oli tuntud fotograaf ning liikus boheemlaste ringkondades. Mõningate arvamuste kohaselt muutis abielu tavakodanikuga Margareti mitmes mõttes vähem kuninglikuks.

Dokumentaalseriaal on hästi õnnestunud portree kaasaja Suurbritannia ühest tähtsamast ja mõjukamast isikust. Põhjalikku analüüsi illustreerivad originaalsed filmikaadrid, mis teevad loo jälgimise sujuvaks ja panevad vaataja isiklikul tasandil süvenema. Film on loomulikult soovitatav kõigile kuningapere fännidele, kuid samuti igaühele, kes soovib vaadata head dokumentaalfilmi naisest, kes püüdis arhailises süsteemis kaasaegne olla ning reegleid painutada.

***

Leia e-kataloogist ESTER

Annika Lindok
Muusika- ja filmisaali raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga