Félix J. Palma „Ajakaart“

Kirjanik Félix J. Palma on päritolult hispaanlane ning on ka oma teosed kirja pannud hispaania keeles. Ometi on Palma suutnud romaanis „Ajakaart“ lugeja ette manada detailirohke kujutuse 19. sajandi Inglismaast. Palma kujutab viktoriaanliku Londoni olustikku, kus räpastel agulitänavatel ja uhketes mõisates rullub lahti kolme tegelaskuju ulmeline elu.

Keset Inglismaal toimunud hiljutist tehnoloogiapuhangut, kus kõik, mida võib välja mõelda, näib juba leiutatud olevat, vaagub hinge noormees Andrew Harrington. Andrew pole enam ammu endal tulevikku näinud ning vaid kallis nõbu Charles saab takistada mehel alla andmast. Ette võetakse teekond läbi aja, et aidata Andrew’d ning leida põhjus, miks mehe hing enam tulevikku ei usu. Päästa on vaja ka tema armas Marie, kes on sattunud 19. sajandi kõige kurikuulsama sarimõrvari küüniste vahele. Marie’d on võimalik päästa üksnes ajas tagasi rännates ja see on Londoni linnas just võimalikuks saanud. Oma teenuste pakkumist on nimelt alustanud Murray Ajareiside firma, mis toimetab Inglismaa jõukaid kodanikke eksklusiivsele reisile aastasse 2000.

Lagunenud tulevikumaailmas ootab reisijaid ees vaatemäng, lahing inimeste ja masinate, kurja Salomoni ning vapra kapten Shackletoni vahel. Armastus võib sealjuures tärgata ka sajandite erinevusest hoolimata. Nii juhtubki ulja Shackletoni ja Londoni tüdrukuga, kes ajareisil grupist natuke kaugele uitab. Claire Hagerty jaoks võib kohtumine olla unelmate täitumine, sest lõpuks saab ta põgeneda nüristavalt igavast 19. sajandist, kuid Shackletoni ootamatu armumine paneb mehe olukorda, kus naise ja tema enese kaitseks tuleb tal varjata tõde, mis neid mõlemaid ohtu seaks. 

Mehe saladust aitab kanda kirjanik H. G. Wells, kelle tee justkui kõrvalkarakterina Andrew’ ja Claire’i teekonnaga ühte põimub. Ent kirjanik ei oska oodatagi, et ühel hetkel võib temast endast saada peategelane. Wellsi lugu jälgides tõmmatakse lugeja kriminaalromaanilikku õhustikku, kus vajavad lahendamist Scotland Yardi uuritavad mõrvad. Tapmiste taga avaneb teekond, mis viib lugeja rännakule läbi sajandite jooksul muutunud maailma; rännakule tulevikku ja ajalookeerisesse. Nii leiab kirjanik end ühtäkki olukorrast, kus ainuüksi tema otsustada on, kas tulevikumaailmas elab sugu, kelle võimuses on ajas rännata, ning kas kõike, mis on toimunud, on võimalik mäletada ja uuesti läbi elada või tuleb see olevikust sootuks kustutada.

Félix J. Palma on loonud teksti, mis on küll romantiline, kuid kohati üllatavalt robustne. Tõsise olustiku vahele on pikitud huumorit, mis hoogustab lugemist. Samuti trikitab autor lugeja kergeusklikkusega, tuues süžeesse pöördeid, mis loo pahupidi pööravad ning oma uskumatuses naerma ajavad. Tõde ei ole kunagi selline, nagu algselt näib. Seepärast ei saa lugeja päris kindel olla, mil moel ja kas üldsegi on inimesel võimalik lõppude lõpuks ajas reisida. Kas seda saab teha leidurimasina, võimeka inimaju või hoopis maagia abil?

***

Ilmunud: Fookus Meedia, 2010

Tõlkinud: Maria Kall

Leia e-kataloogist ESTER

Lilithy-Ly Erk

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga