„Down the Tracks“ (DVD)

Rež. Steve Gammond

Led Zeppelin on eriline muusikaline kollektiiv juba tänu oma asetusele rokkmuusika ajaloos – nad olid üks 60ndate viimaseid ja 70ndate esimesi suuri bände. Robert Planti ja Jimmy Page’i ühendavaks lüliks oli bluus, mis sai aluseks bändi iseloomustavale chicagolikule kõlale. Lisaks bluusile on Led Zeppelini temaatilises skeemis selgelt tajutavad ka folkmuusika ja keldi mütoloogia mõjud.

Kui Robert Plant, Jimmy Page, John (Bonzo) Bonham ja John Paul Jones on laiemale publikule teada, siis sellised nimed nagu Charlie Patton, Bukka White ja Howling Wolf, kes olid neile bluusieeskujudeks, on suuremale osale inimestest üpris tundmatud. Varajases bluusis leidub rohkelt omapäraseid võtteid, mis tulenevad ühelt poolt kultuurist ja teiselt poolt vaesusest, sest paljud pillid, millel mängiti, olid lihtsad isetehtud kitarrid. Esimestele bluusipaladele iseloomulik rütmiline struktuur ja kohatine ülesehitus ühele akordile kajastub näiteks Led Zeppelini loos „Whole Lotta Love“. Howling Wolf lummas Jimmy Page’i oma kitarrimängu poolest, Robert Plant hindas jälle tema häält. Bukka White’ile omase aberdeeniliku bluusi tunneb kuulaja ära Led Zeppelini kolmandalt albumilt. Muuhulgas kuuleb filmis rock’n’roll’i kontekstis ka selliseid kuulsaid nimesid nagu Muddy Waters ja Elvis Presley. Briti poppmuusikas ongi üldiselt tunda ameerika folgi, kantri, jazzi ja bluusi tugevaid mõjusid.

Muusika kõrval on Led Zeppelini kõla ja imidžit kujundanud kirjandusmaailm ja alternatiivkultuur. J. R. Tolkieni müütilised raamatumaailmad, mis olid 60ndatel tohutult populaarsed, on bändi lugudes tuntavalt kohal. 60ndatel levis popkultuuris ka suur huvi astroloogia ja alkeemia vastu. Inglise kabalist Alester Crowley, keda Jimmy Page isiklikult teadis, suunas kitarristi okultismi juurde ning Jimmy hakkas plaadikujundustes kasutama kuulsat Zoso märki (Kaljukitse tähtkuju ja kuumärgi kombinatsiooni, mis tähendab Saturni). Neljanda albumi kaanekujunduses on seevastu kujutatud alkeemiahuvilistele meelepärast abstraktset romantiliselt poeetilist üksiklast ja mägedes rändajat. Mütoloogia ja folkloori taustamõju avaldub samuti juba mainitud kolmanda albumi juures, mille lugusid harjutati Šotimaal väikeses Bron-yr-Auri maamajas, mis lisab tervele albumile müstilisust ja muinasjutulikku põnevust.

Led Zeppelin on huvitav ansambel ka selle poolest, et nad tegutsesid kuni lõpuni tõelise underground-bändina, ehkki saavutasid tohutu kuulsuse ja nende albumite müüginumbrid edestasid nt Rolling Stonesi omasid seisuga viis ühele. Sealjuures ei esinenud nad televisioonis, ei andnud peaaegu üldse intervjuusid ega avaldanud isegi singleid. Kogu nende edu ja müügitulu põhines ainult live-esinemistel.

***

Leia e-kataloogist ESTER

Annika Lindok

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga