Barry Hatton „Lissabon. Merede valitsejanna“

Selle raamatu peategelaseks on linn – Lissabon oma ehitiste ja mälestusmärkide ning ajalooga. Linna muutumist ja kujunemist kirjeldatakse läbi ajastute ja inimeste. Teoses öeldakse, et Lissabon ja Portugal on tegelikult eraldiseisvad: Lissabon nagu rikas vend ja ülejäänud Portugal nagu vaene vend. Kunagi olid portugallased võimsad merede ja maade valitsejad, aga nüüdseks on riik kaotanud oma arvukad kolooniad ja rikkuse ning saanud seetõttu pigem vaesemapoolseks vähemtähtsaks piirkonnaks Euroopa äärealal. Raamat annab ettekujutuse Portugalis sajandite jooksul toimunust.

Kuna ma ise ei ole Lissabonis käinud, siis mulle oleks meeldinud, kui mainitud kohtade juures oleks olnud pildid. Hetkel jäi kirjeldustest mõnes kohas väheks, et aimu saada, millest jutt. Teisalt on väga paljud raamatus nimetatud majad tänaseks hävinud, sest 1755. aasta maavärin tegi suursuguse uhke linna peaaegu maatasa.

Üldiselt oli lugemine eeskätt ajaloo osas väga huvitav. Autor ei ole nimelt portugallane, vaid britt, kes on Lissabonis elanud kolmkümmend aastat ja räägib linna loo ühest küljest selles ise sees olles, kuna on niivõrd kaua seal elanud, ja teisalt välisest vaatenurgast, kuna tema juured pole Portugaliga seotud. Kuigi kirjeldatud on kohti ja mälestusmärke, pole raamat turismijuht, mida enne riigi külastust lugeda. Teos aitab pigem mõista, kuidas on linn aastasadade vältel kujunenud, hävinenud ja üles ehitatud, kes on olnud valitsejad ja linnaelanikud, milline on olnud sealne rikkus ja vaesus. Ajaloohuvilisele soovitan, sest teame Portugali riigi ja linna taustast üsna vähe – meie jaoks on see pigem kauge kant Euroopa äärealal. Seda sobib lugeda kui ajaloolist romaani, ladusalt kirja pandud lugu. Mina sain igatahes väga palju targemaks.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2019

Tõlkinud: Piret Lemetti

Leia e-kataloogist ESTER

Daire Lüüs

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga