Alex Bezzerides „Evolutsiooni äpardused“

Ilukirjandusele vahepalana soovisin lugeda midagi teaduslikku. Nii leidsin end loodusteaduslike teoste riiulite vahelt. Silma hakkas huvitava pealkirjaga raamat, mis lubas mulle seletada “populaarsete“ vaevuste tegelikke põhjuseid. Pealkiri ise oli juba piisavalt intrigeeriv ja ega ka raamatu sisu sellele alla ei jäänud.

Bioloog Alex Bezzerides on raamatusse valinud huvitavad näited inimkehast, mis ei toimi justkui nii nagu nad peaksid ning toovad inimestele vahel rohkem kahju kui kasu. Erinevates peatükkides on lugu muuhulgas silmadest, hammastest, selgroost kui ka menstruatsioonist ja sünnitamisest. Iga peatükk toob endaga huvitavaid ja lausa kummastavaid fakte ning uusi teadmisi, mis tekitavad suure ahhaa hetke: muidugi! Nii leidsin end sõpradega jagamast fakti, miks naised “rohkem“ nutavad ja kuidas liigne telefoni vaatamine ei kahjusta (praeguste uuringute järgi) tegelikult silmi rohkem kui muud tegevused.

Kuna raamat on kirjutatud teaduslikust vaatepunktist, võib alguses tunduda mõni detailne põlve osa seletus keeruline, siis tegelikult karta pole tarvis. Autor on raamatusse valinud sobivad näited ja metafoorid, mis aitavad ka kõige vähem inimkehast teadval inimesel järjel püsida. Isiklikud lood ning naljad aitasid raamatus käsitletud teemad muuta lähedasemaks ning kinnitada fakti, et evolutsiooni äpardused puudutavad ühel või teisel viisil meid kõiki.

Soovitan raamatut soojalt kõigile, kes tahavad paremini mõista oma keha ning kummutada mõned müüdid, mis on paljusid meist terve elu saatnud.

***

Ilmunud: Äripäev 2022

Leia e-kataloogist ESTER

Ellika Eero

Eestikeelse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga