Ingeborg Arvola „Nuga tulle“

On aasta 1859. Noor ja imeilus kveen Brita Caisa paneb alla suusad, võtab kaasa oma kaks poega ja lahkub oma kodukülast Põhja-Soomest. Ta pole abielus ja lastel pole isa, mistõttu on teda juba neli nädalat kirikus kogu külarahva ees häbistatud. Tema reisi eesmärk on Põhja-Norra, et leida mees, kellega abielluda ning jõuda ookeani äärde, mis kubiseb kaladest.  

Brita Caisa on imeilus naine, vapper ja otsekohene. Ta on julgenud elada täiega, armastada ja eksida. Ta on pärinud oma suguvõsa raviväe ja -oskused. Sageli on tema ravivahenditeks inimeste ja loomade abistamisel „nuga tules“ ja kange viin. Ta kohtab teel palju abivajajaid, suhtleb erinevate põhjamaade rahvakildudega, kelle keeles ja kultuuris on soome, saami, norra, vene jt keelte juuri.

Brita Caisa silmade läbi saame huvitava ja kaasahaarava pildi Põhja-Jäämere äärsest loodusest, inimeste elust, kommetest ja uskumustest. 

Lugedes hakkasin märkamatult kaasa elama Brita Caisa reisile, elule ja saatusele. Avastasin, et inimesed on ikka samasugused kõikjal ja alati, olenemata, millisel ajal ja keskkonnas nad ka ei elaks.

Oma reisisihini siiski Brita Caisa ei jõua, sest elu pakub talle taas midagi ootamatult sügavat ja hingelist, mis muudab tema plaane ja elusaatust. Jäägu see iga lugeja enda avastada.

Raamatu autor Ingeborg Arvola on teinud suure eeltöö ja toetunud palju minevikus reaalselt toimunule, kuna raamatu peategelane Brita Caisa on autori enda esivanem.

„Nuga tulle“ on esimene raamat autori triloogiast, nii et ootan suure huviga järgmisi romaani osasid.

Ingeborg Arvola (sünd. 1974) on saanud romaani „Nuga tulle“ eest Brage auhinna. Samuti on ta nomineeritud Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinnale.

***

Ilmunud: Eesti Raamat 2024

Ingeborg Arvola „Nuga tulle“ e-kataloogis ESTER

Ülle Alt 

Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga