Jason Rekulak „Piltidesse peidetud“

Väikelaste joonistatud piltidele mõeldes kerkivad suure tõenäosusega silme ette lilleaasad, naeratavate nägude ja kriipsujuku kehadega inimesed ning armsad loomakesed, keda saadab lehe ülaservas paiknev kiirtega päike. Just sellelaadseid rõõmsaid pilte armastab joonistada ka väike viieaastane poiss Teddy, kelle lapsehoidjaks saab võõrutusravilt naasnud 21-aastane Mallory. Kõik on Teddy kodus esmapilgul harmooniline ning töökoht ja isiklik elamispind aiamajakeses perekonna kinnistu servas, rahuliku metsatuka kõrval on Mallory jaoks suurepärane võimalus oma elu taas joone peale saada.

Seda kõike aga senimaani, kui väikese Teddy joonistused hakkavad muutuma iga päevaga aina kurjakuulutavamaks. Peagi hakkab laps paberil kujutama lisaks õõvastava olemusega kujuteldavale sõbrale Anyale ka mõrva – meest naise surnukeha läbi metsa lohistamas ja maha matmas. Mallory üritab end rahustada mõttega, et poisil on üksnes väga elav fantaasia, kuid kui ta kuuleb aiamajakese kohta levivat hirmsat kuulujuttu ning Teddyt oma toas kellegagi rääkimas, siis asub ta asja põhjalikumalt uurima. Esialgne hämmeldus kasvab aga peagi hirmuks, kui Teddy joonistused muutuvad niivõrd realistlikuks, et Mallory on veendunud – nende joonistamiseks ei ole kuidagi viieaastane laps üksi võimeline.

Lugemise teeb põnevaks asjaolu, et ei saa olla kindel selles, kas Mallory tähelepanekud on tõelised või hoopiski tema ettekujutuse vili, mis võib tuleneda sõltlaste seas levinud valemälestustest või kes teab, koguni uimastite tarbimise juurde naasmisest. Ebausaldusväärsust lisab seegi, et peategelane ei ole ka ise kindel oma kogetud läbielamistes, nagu ka salapärase katse toimumises, milles osalemise üle ta raamatu alguses suure kaheldavusega mõtiskleb.

Kõige paeluvam aspekt raamatus on aga suurepärased illustratsioonid, mis on otsekui ehtsad väljavõtted Teddy joonistusplokist. Kõnealused joonistused tekitavad soovi raamatut kiiremini lugeda, et näha juba järgmist vihjet Teddy joonistatud pildi näol. Samas tekitavad need ka omamoodi hirmsat ootusärevust, sest kindel võib olla ainult ühes – iga järgnev joonistus maalib loost aina kõhedama pildi.

Teos on huvitav lugemiselamus neile, kes ei ütle ära unikaalse lähenemise ja Stephen Kingiliku üleloomuliku elemendiga mõrvaloost. Tegemist on paeluva põnevikuga, mis on lugejate poolt pälvinud ka Goodreads Choice Awards 2022 auhinna õuduskirjanduse kategoorias.

***

Ilmunud: Helios Kirjastus 2022

Tõlkinud: Evi Eiche

Jason Rekulak „Piltidesse peidetud“ e-kataloogis ESTER

Jason Rekulak „Piltidesse peidetud“ OverDrive’is ingliskeelse audioraamatuna

Agnete Markus

Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga