Osho “Pärlid: sõnumid olemiselt”

Iga inimene on ainulaadne.

sonumidOsho, kes on tuntud ka nime all Acharya Rajneesh, kuid algselt Chandra Mohan Jain, sündis 11.detsembril 1931 Indias, Punes. Ta oli India spirituaalne liider, müstik ning guru, kes mõjutas paljude inimeste elusid. Ta on kirjutanud üle 600 raamatu ning ta on nimetatud üheks 20. sajandi mõjuvõimsamaks isikuks Suurbritannia ajalehe Sunday Times´i poolt.

21. aastaselt oli tal tugev spirituaalne ärkamine, mis ajendas teda uskuma, et individuaalne religioosne kogemus on spirituaalse elu keskmeks ning selliseid kogemusi ei saa rühmitada ühessegi usu süsteemi. Osho õppis filosoofiat, mida hiljem ülikoolis ka õpetama hakkas. Alates 1966 aastast on ta guru ning meditatsiooni õpetaja. 1981. aastal kolis vaimne mees Ameerika Ühendriikidesse, kus asutas kommuuni Rajaneeshpuram. 1989 aastal sai ta endale budisti nime Osho.

Minu seekordseks valikuks osutus Osho raamat „Pärlid“. Raamat oli niivõrd inspireeriv, et soovin ka enda riiulil olevate raamatute juurde selle lisada. Raamatu materjal on kokku pandud Osho avalike loengute põhjal, mis käsitlevad elu erinevaid külgi. „Pärlid“ sobib suurepäraselt kingituseks lähedastele, kellest hoolid. See on üks nendest raamatutest, kus võid saada vastuse oma küsimusele, murele või mõttele, avades raamatu ükskõik, mis leheküljelt. Ilusaid mõttepärle ning abi ja julgustust leiab sellest teosest endale igaüks!

 

Järgnevalt olen toonud välja mõned Osho soovitused, mis mulle eriliselt meelde jäid.

Pange kõik mängu! Olge mängur! Riskige kõigega, sest me ei tea, mis juhtub järgmisel hetkel. Milleks muretseda? Elage ohtlikult, elage rõõmsalt. Elage kartmatult, ilma süütundeta. Ärge kartke põrgut ega ihalege paradiisi. Lihtsalt elage.

Suhtes tähendab mõistev olemine seda, et mees võib eksida ja naisel võib olla õigus. Pole mingit garantiid, et mehel on võim ja autoriteet ja seega ka õigus. Niisugust garantiid pole ka naisel. Kui me oleksime pisut inimlikumad ja sõbralikumad, siis võiksime üksteiselt vabandust paluda. Ja mille pärast te kaklete? Need asjad on nii väikesed ja tühised, et kui keegi nende järele küsiks, hakkaks teil piinlik. Loobuge mõttest, et kõik peab sobima; unustage idee täielikust harmooniast, sest need ei ole head asjad. Kui kõik sobib, siis tüdinete üksteisest. Kui valitseb harmoonia, siis kaob suhtest kogu mahl. On hea, kui asjad ei klapi. On hea, et alati on mõni tühi koht, sest siis on ikka midagi avastada, ületada, ehitada mõni sild. Kogu elu võib olla suur üksteise avastamine, kui me lepime erinevustega, igaühe ainulaadsusega, ning me ei muuda armastust mitte orjanduseks, vaid sõpruseks.

Elage ja armastage; armastage täielikult ja tugevalt – aga hoides vabadust. Vabadus peaks alati jääma kõrgeimaks väärtuseks.
Mari-Liis Kalvi
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

 

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga