Gunnar Press “Aavo Pikkuus, kurat rattasadulas”

Aavo Pikkuus on alates 1968. aastast sõitnud jalgrattal 243 750 kilomeetrit ehk kuus tiiru ümber maailma. Ta on asunud 1109 korda starti ja lõpetanud 267 sõitu võiduga.

Montreali olümpia võitja ja maailmameister. Oma mässumeelse iseloomu tõttu sai ta nõukogude koondises hüüdnimeks Tsort Nerusskii ehk Mittevene Kurat.

Ei tea, kui palju Aavo Pikkuusi nimi praegustele noortele ütleb, aga 70-ndatel aastatel teadsid teda peaaegu kõik eestlased.

Aavo Pikkuus sündis 1954. aasta 23. novembril Petserimaal Vastseliina külje all Kapera külas. Ema ja isa olid setud ja kodus räägiti setu keelt. Iga inimese iseloomule paneb aluse lapsepõlv. Raamatus on ära toodud pisut kibestunud ütlus “Minu lapsepõlvekodus armastati õde. Kui oli vaja nukuvoodit, siis osteti see kohe. Mina pidin jalgratta saamiseks suvi otsa kõplama. Aga kõplasin ka!” Peagi kolis pere Tartusse. Siia aega jääb ka õppimine Tartu 5.keskkoolis, mille kaheksas klass tal pooleli jäi ja hiljem õhtukoolis sai ära lõpetatud. Püsimatu poisi juhtumistest koolis võib arvatavasti rääkida iga ta klassikaaslane. Maaülikooli rektor Mait Klaassen meenutab: “Ta oli koloriitne kuju, tema ümber juhtus kogu aeg midagi. Mäletan, et kord läks ta koolipingi sahtel põlema, nii et klapi alt lõi kõrge leek välja.” Kogu raamatut läbivad eraldi lisad Aavo Pikkuusi uskumatutest seiklustest alates koolipõlvest kuni 2000.aastani.

1967. aastal alustas Aavo Pikkuus jalgratta treeninguid. Ka see ei läinud kergelt. Spordiühingus “Kalev” ei antud talle kohe oma ratast ja solvunud poiss otsustas üle minna “Dünamosse.”See jäi tal ainsaks klubivahetuseks.1970. aastal tuli ta juba kahekordseks Eesti noortemeistriks. Sportlaseteele oli alus pandud.

Raamatus on üksikasjaliselt ära toodud maailmameistrivõistlused, Rahutuurid ja Montreali olümpiamängud, kus Aavo Pikkuus võistles, koos tulemustega. Eraldi peatükk on pühendatud tema perekonnale ja võitlusele raske haigusega.

Eesti olümpiakomitee viib Aavo Pikkuusi aukülalisena 2012. aasta Londoni olümpiamängudele.

Merle Pobul
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga