Ian MacNeill “Algaja jooksja käsiraamat”

jooksjaAlgaja jooksja käsiraamat on raamat kõigile, kel on huvi jooksmise vastu. Esmapilgul võib tunduda, et mis käsiraamatut jooksmiseks ikka vaja on. Kui aga esimesed jooksuringid on tehtud, tekib tahes tahtmata huvi selle vastu, kui tõhusad need iseseisvad treeningud on. Mitu korda nädalas joosta? Kuidas ma suudaksin läbida lühema ajaga rohkem kilomeetreid? Mida teha vigastuste korral jne.

Käesolev raamat koosneb üheteistkümnest erinevast peatükist, mis koondavad enda alla kõik jooksmise võlud ja valud.

Esimene peatükk keskendub sellele, miks jooksmine on hea spordiala, mida jooksmine sulle ja sinu tervisele ning kehale annab. Järgnevad peatükid räägivad sellest, kuidas ja milliseid ettevalmistusi võiks jooksmiseks teha ning mida jälgida, kui oled treeningutega juba alustanud. Autori arvates on jooksmise ja üldse treeningute juures kolm põhireeglit, mida jälgida: mõõdukus, järjekindlus ja piisav puhkus.  Saab kasulikku infot selle kohta, kus joosta, milline pinnas valida, milline jooksujalats valida, kuidas riietuda ja milliseid sihte endale seada. Treeningutega alustades soovitab autor kindlasti pidada treeningpäevikut. Treeningpäevikusse saab lisada iga treeningu eripärad: kus treening toimus, kui kaua kestis, milline oli läbitud vahemaa, milline oli keskmine ja kõrgeim pulss, kuidas oli enesetunne jooksmise ajal ja peale seda jne. Päeviku pidamine võimaldab üsna pea näha üldpilti oma treeningutest. Ja mis võiks olla motiveerivam järgmisteks treeninguteks, kui näha oma arengut. Näiteks 5 kilomeetri läbimine võtab palju vähem aega, kui treeninguid alustades ning ei aja enam isegi hingeldama.

Lisaks eeltoodule on raamatus peatutud ka jooksupsühholoogia teemal. Nagu iga spordiala ja tegevuse juures, tuleb ka jooksmises ette tagasilööke. Kuidas nende tagasilöökidega toime tulla, kuidas rutiinist vabaneda ja kuidas end motiveerida – selle kõige kohta leiab raamatust kasulikke nõuandeid.

Jooksmise juurde kuuluvad kahjuks ka vigastused. Raamatus on välja toodud peamised vigastused, mis jooksjatel esinevad. Lisaks leiab soovitusi, kuidas vigastusi ennetada ja vältida. Kui aga vigastused on tekkinud, saab abi selle kohta, kuidas anda esmaabi ning mida erinevate vigastuste korral teha ning kuidas taastuda ja tasapisi treeningute juurde naasta.

Algaja jooksja käsiraamatu lõpust leiab kolm lisa. Kaks neist on 13-nädalase jooksukava näidised (algajale, edasijõudnule) ning üks on venitusharjutuste kava.

Huvitav ja kasulik lugemine jooksusõpradele ja mitte ainult algajatele!

 

Liis Johanson
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga