Kalju Haan “Eesti teater. Nõudmiseni: Kalju Haani ja Urmas Oti vestlused”

Eesti_teater._NoudmiseniRaamat on ilmunud Kalju Haani 75. sünnipäeva puhul ja Urmas Oti mälestuseks. Tegemist on  Kalju Haani ja Urmas Oti vestluste lindistustega, mis on hiljem raamatuks vormistatud.

Kui Urmas Oti enamiku raamatute aluseks on tema televisioonis tehtud intervjuud, siis vestlus Kalju Haaniga ei ole teles olnud: nende jutuajamiste eesmärgiks oligi välja anda raamat. See ilmus küll pärast Urmas Oti surma Teatri- ja Muusikamuuseumi eestvedamisel.

Vestlusest saame teada nii mõndagi seni varjul olnud teatriinimeste kohta. Kõigepealt Tartu teatrielust 1960. aastatel ja sellele järgneb kultuuri- ja teatrielu Tallinnas. Kuigi vestluse all olevate tegelaste galerii on suur, on raamatu kesksed kangelased Voldemar Panso ja Mikk Mikiver, kelle mõlema juures teatris on Kalju Haan olnud kirjandusala juhataja, Mikiveriga ka sõber.

Raamat on mosaiikne meenutus, kus läbisegi on suured ja väikesed, kõrvalised ja tähtsamad seigad ning inimesed. Jutu taustal kujuneb välja suurem ja siduvam pilt ja teksti taga võib aimata ka ütlemata jätmisi. Tuumakamad osad on 1960. aastate Tartu osa ja Draamateatrit puudutav.

Kuna intervjuu kui vorm on fragmentaarne, tuleb käsitletava aja mõistmiseks kasuks lugeja isiklik kogemus selle  aja teatri- ja kultuurielust. Saab oma mõtteid ja meenutusi passitada raamatust loetuga.

Lugemise juures on ilmekalt tunda ikka Oti söakat küsitlusstiili ja Haani delikaatset, üldiselt heatahtlikku rääkimisstiili. Dialoogid on nii hästi raamatusse vormistatud, et lugedes võib kuulda mõlema mehe vestlust lausa ehedal kujul.

Loetusse süvenemiseks ja paremaks mõistmiseks on raamat varustatud hulga joonealuste märkustega isikute kohta.

Kultuuri- ja teatrilooliselt on tegemist väga huvitava lugemisega. On ju Kalju Haan seisnud väga pikalt eesti teatrielu keskel. Palju jätab ta ka ütlemata, kuigi Ott on terav küsija.

Raamatut illustreerivad Tõnu Tormise lavastatud fotod Kalju Haanist Draamateatri interjööris ning teatrimuuseumi ja Kalju Haani erakogu fotod. Teda ennast ei ole kahjuks väga palju fotodel, kuid on üks väga ilmekas foto erakogust (lk. 37), mida võiks pealkirjastada „Flirt“. Kellel on raamat käes, vaadake. Tõeline mängu ilu.

 

Virve Edro
Tallinna Keskraamatukogu
raamatukoguhoidja

 

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

 

Eesti teatrist veel:

E-raamatukogus ELLU:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga