Susan Hill “Naine mustas”

Naine mustas

Susan Hill on sündinud 1942. aastal Scarborough`s, Inglismaal. Ta on kirjutanud lühijutte ja romaane, kummituslugusid, lasteraamatuid, detektiivromaane ja memuaare. Peaaegu kõik Susan Hilli raamatud on pälvinud tähelepanu ja mitmetele neist on määratud kirjanduspreemiaid.

Susan Hill on ise oma autobiograafias rõhutanud, et Scarborough, koht kus ta elas kuni 16. eluaastani,   on tugevalt seotud tema romaanide ja novellidega. Üleskasvamise ebatavaline koht annab kirjanikule suure eelise, see stimuleerib kujutlusvõimet. Susan Hilli küllaltki traditsioonilises, kammerlikus laadis kirjutatud romaanides ja lühijuttudes avaneb maailm, kus inimesed heitlevad, igaüks omaette, ületamatu üksindusega. Need on enamasti täiesti tavalised inimesed, tihti ka ühiskonna heidikud või lihtsalt tavapärasest erinevad inimesed, kes elavad Inglismaa väikelinnades või alevites.

1983. aastal ilmunud romaan „Naine mustas“ on tema teistest raamatutest üpriski erinev. See on sünge kummitusromaan, mis viib lugeja traagiliste perekonnasaladuste maailma.

Romaan algab rahuliku jõululaupäeva õhtu kirjeldusega õnnelikus kodus. Peategelane on peale mineviku seljataha jätmist abiellunud ja muretsenud rahuliku ja turvalise kodu oma perele. Noorte jutustatud tondijutud toovad loo peategelasele vanad painajad tagasi.

„Loomulikult polnud mul aimugi, et varsti puruneb mu meelerahu, et ärkavad mälestused, mida olin pidanud jäädavalt haihtunuks“ (lk 17)

Napilt kakskümmend kolm aastat vana algaja advokaat Arthur Kipps saadetakse proua Alice Drablow matustele ja tema pärandiasju korraldama. Pr Drablow oli Angerjalodukodu häärberi ainus elanik ja noorel advokaadil pole selle varjatud akende taha peitunud traagilistest saladustest aimugi. Pr Drablow matusel märkab ta musta riietatud kahvatut noort naist , kes oma kõhedust tekitava ilme ja olekuga ajab noormehele pöörase hirmu nahka. Tema ilme väljendas otsatut kurbust, aga ka pahatahtlikkust, puhast kurjust ja vihkamist.

„Tal oli tontlikult kaame nägu ja kohutav ilme, seljas rõivad, milliseid tänapäeval enam ei kanta / … /Ta oli ilmunud ja haihtunud nii, nagu tõeline elav lihast ja verest inimolend mingil juhul ei suudaks.“(lk 68)

Halvad eelaimused süvenevad veelgi, sest kohalikud inimesed keelduvad rääkimast kummituslikust paigast ja seal elanud inimestest.

Autor oskab suurepäraselt pinget üleval hoida ja raske on raamatut enne läbilugemist käest ära panna. Väga head on looduskirjeldused ja pole imestada, et sellest romaanist on tehtud ekraniseering, kus peaosa mängis tuntud näitleja Daniel Radcliffe.

http://www.youtube.com/watch?v=7lReemWmO5o

Romaani „Naine mustas“ sündmustiku põhjal valminud S. Mallatratti näidend oli Londoni West Endis pikka aega menutükk. Ka meil on seda näidendit mängitud Eesti Draamateatris, lavastajaks Priit Pedajas.
Susan Hill on Whitbreadi, Somerset Maughami ja John Llewelyn Rhysi auhindadega pärjatud Briti kirjanik.

Käesoleval ajal elab Susan Hill elab Gloucestershire’s ja peab väikekirjastust Long Barn Books.

***
Ilmunud: Hea Lugu, 2014
Tõlkinud Karin Suursalu

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eesti keeles on seni Susan Hilli teostest ilmunud:

Malle Järv
Laagna raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga