Jonathan Tropper “Siia teid jätan”

Siia teid jätan

Raamat „Siia teid jätan“ räägib perekonnast, kes on just kaotanud oma perekonnapea – isa ja abikaasa. Temast jäävad maha armastav naine, neli täiskasvanud last ja probleemides vaevlev firma. Pärast perekonnapea surma kutsub pereema perekonna kokku, et matused korraldada ja nädalapikkune šiva maha pidada. Šiva on juutide traditsioon pärast matuseid ühe nädala jooksul oma kodus vastu võtta perekonna sõpru, tuttavaid ja naabreid, kes tulevad kaastunnet avaldama ja perekonnaga suhtlema. Kaasa võetakse vaagnatel süüa, juuakse teed ning kohvi ja istutakse madalatel šiva toolidel, mis on küllaltki ebamugavad.

Sündmustik toimub suve lõpus, kui on veel viimased kuumad ilmad ja külaliste riietus pakub kõneainet minategelasele. Perekond pole varemgi hästi läbi saanud ja tavaliselt on neid raske isegi paariks tunniks kokku kutsuda. Nüüd, kui nad kogunevad ühise katuse alla terveks nädalaks, hakkab juhtuma igasuguseid asju suhetes, mille tulemusena esineb kakluseid, tülisid, nääklemisi, pealesattumisi, ebamugavaid situatsioone, piinlikke situatsioone, naiste ja meeste pisaraid, üllatusi ja kõike muud, mis mahub ühe perekonna suhete raamidesse.

Minategelane Judd, kes kogu seda lugu jutustab, on abielus. Ühel päeval, oma naise sünnipäeval töölt koju tulles leiab ta naise võõra mehega voodist. Selgub, et see mees ei olegi nii võõras ja Judd’ile tundmatu tüüp. Kes on see tõbras, kes tema naisega voodis aktsioonis on? Pärast sellist pealesattumist tekib loomulikult probleemide must pilv abielu kohale ja Judd kolib oma kodust välja. Ta teeb tühjaks ka naisega ühise pangaarve, et naine ei saaks seda raha kulutada. Ja siis sureb tema isa. On vaja minna lapsepõlvekoju perekonnaga kohtuma ja loomulikult kerkib üles küsimus, kus on tema naine. Kosjamooridki satuvad koheselt hoogu. Kuid pöörde toob asjaolu, et Judd’i naine on temast endast rasedaks jäänud mõned kuud tagasi. Selle raske nädala jooksul juhtub väga palju ja Judd püüab selgusele jõuda, kuidas oma eluga edasi minna.

Kas Judd leiab lahenduse, kuidas edasi minna? Kes väärib tõpraks olemise eest korralikku keretäit? Kellele ja miks peale satutakse? Millise üllatusega tuleb lagedale pereema?

Mulle see raamat meeldib. Pärast sissejuhatavaid lehekülgi hakkab juhtuma ja juhtub nii, et tahad väga keerata lehekülgi lehekülje järel 🙂  Soovid küsimustele vastused saada, siis haara raamat ja asu lugema. Soovitan soojalt!

***
Ilmunud: Tänapäev, 2014

Vaata leidumuse e-kataloogist ESTER

Virge Rebane
Kadrioru raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga