Anu Seidla, Riin Alatalu. “Boris Dubovik: “Vanalinn, minu lemmik!“: Vana Tallinn muinsuskaitsja pilgu läbi”

73 aastat tagasi märtsipommitamises said nii barokne Narva kui ka keskaegne Tallinn suuri kahjustusi. Kuid täna on nii, et üks neist on taastatud ja turistide lemmik, teine aga unustuses ning igav ja ilmetu.

Pärast teist maailmasõda oli Euroopas hulgaliselt sõjas purustatud vanu ajaloolisi linnasüdameid, mis taastati. Millised võimalused on linna taastamiseks? Millised võimalused valiti Prahas, millised Varssavis? Kas täna tehtaks teistsuguseid valikuid? Millised majanduslikud ja millised ideoloogilised ning poliitilised takistused olid Tallinna vanalinna taastamisel? Kas poola restauraatorid rikkusid Vanalinna ära? Miks ei ole siiani valmis ehitatud Linnateatri maja?

Tallinna Vanalinna muinsuskaitseala loomise 50. aastapäevale ja UNESCO maailmapärandi nimekirja kandmise 20. aastapäevale pühendatud raamatus pajatab pea pool sajandit ajalooliste hoonete restaureerimisega tegutsenud Boris Dubovik lugusid Tallinna vanalinna majade restaureerimisest, meenutab arhitekte, kunstiajaloolasi ning arhitektuuriajaloolasi, kes pühendasid sellele oma elu.

Ja veel küsimusi, mis tulevad seda raamatut lugedes mõtteisse:

Mis tähtsus on ühel ajaloolisel majal?

Kui vanad on majad Tallinna vanalinnas?

Milline oli Tallinn keskajal?

Linn kui bränd?

Raamatust leiab rohkelt lugemissoovitusi vanalinna majade ajaloost ning nende taastamiseks tehtud uurimustöödest. Samuti leiab siit mõned artiklid, mis ilmunud ajalehtedes juba aastakümnete eest, kuid iseloomustavad tollaseid vaateid Vanalinna restaureerimisele. Fotosid raamatus on nii Tallinna linnaarhiivist, Vanalinna Restaureerimise Valitsuse arhiivist, Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna arhiivist, Eesti Filmiarhiivist, Tartu Ülikooli Kunstiajaloolisest fotokogust, Eesti Rahvamuuseumi fotokogust, paljudest erakogudest jne ning majad nendel on üles pildistatud eelmise sajandi alguses, pärast sõda ja pärast restaureerimistööde teostamist.

Soovitan seda raamatut kõigile Indrek Hargla apteeker Melchior Wakenstede lugude austajatele, sest siit raamatust saab selgeks, mis on dornse ja mis – diele. Samuti on see raamat kõigile vanalinna sõpradele.

***
Ilmunud: MTÜ Eesti ICOMOS ja Ajakool OÜ, 2016

Vaata leidumust e-kataloogis ESTER.

Liina Haas
eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga