Giles Milton “Veidram kui väljamõeldis: paeluvaid ajaloomärkmeid”

Ajaloos on juhtunud paljugi kummalist, mis võib tunduda väljamõeldisena, kuid on tegelikult tõsi. Vahel on lood liiga õudsed, et neid uskuda. Vahel on „vedamised“ liiga suured, et oleksid usaldusväärsed.  Sellesse teosesse on koondatud sada sellist lugu, mis on ajaloos tõesti juhtunud.

Raamat on jagatud 33 peatükiks, milles on kaks kuni neli lugu, mida ühendab miski – kas on tegemist lugudega loomadest, suurtest seiklustest või paadunud natsidest. Viimast teemat, Natsi-Saksamaad, on autor kõige enam käsitlenud. Tegemist on lihtsalt palju ainet andva perioodiga ajaloos, mis on seniajani ka üsna aktuaalne ja inimesi kõnetav.

Lood on valitud üksteist tasakaalustavalt. Kui ühel hetkel tundub, et õuduseid on saanud liiast, on järgmine peatükk kergemate ja helgemate toonidega. Katastroofide ja õuduste vahele on pikitud naljakaid juhtumeid ja imelisi pääsemisi.

Giles Miltoni „Vediram kui väljamõeldis“ ei ole esimene teos kummalistest juhtumitest ajaloos, mida ma lugenud olen, kuid see on kõige laiema teemade valikuga seni loetutest. Samas on paljud teemad väga tõsised, mis tähendab, et teos ei sobi nõrganärvilistele või üliemotsionaalsetele.

Mõned huvitavad leiud teosest. Kas te teadsite, et …

… Rasputini mõrvarite hulgas oli briti spioon?

… Mongoolia hullul parunil, kelle Lenin tappa lasi, olid eesti juured?

… Hitler oli narkomaan?

… Auschwitzist ei murtud mitte ainult välja (ka sellest raamatus räägitakse) vaid ka sinna sisse?

… Ühe India kunagise vürstiriigi palees on praeguseni 6000 palgalist, kellest 38 ei tee muud, kui pühivad kroonlühtritelt tolmu?

Need on vaid mõned näited, kuid huvitavat ja harivat leiab teosest veel väga palju. Soovitan kindlasti kõigile ajaloohuvilistele. Need on mõnusad lühikesed palad ka näiteks tööle ja töölt sõites ühistranspordis lugemiseks.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2016
Tõlkinud Matti Piirimaa

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Stiina Sild
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga