Naomi Novik “Välja juuritud”

“Välja juuritud” räägib loo neiust nimega Agnieszka, kes elab väikses külas oma puuraidurist isa, ema ja vendadega. Ta on sündinud lohe aastal ja peab sellepärast minema teiste samal aastal sündinud tüdrukutega võlur Lohe ette. Kuna küla asub kurja nõiutud Metsa lähedal, siis iga kümne aasta tagant tuleb Lohe ja võtab ühe tüdruku enda juurde torni elama. Tavaliselt valitakse keegi, kes on mingil moel andekas või väga ilus ja Agnieszka ei oska kartagi, et teda võidaks valida.

Lugu on nagu muinasjutt erinevatest seiklustest ja maagiast. Teoses on nii hästi kirjeldatud võluväe kasutamist, et see tundub täiesti loogiline ja arusaadav. „Välja juuritud“ meenutab oma olemuselt näiteks Kivirähu „Ussisõnu“ ja ka Ursula K. Le Guin’i „Meremaa“ raamatuid.

Tunnustatud fantaasiakirjaniku Naomi Noviku „Välja juuritud“ võitis 2016. aastal parima romaani kategoorias nii Nebula kui ka Locuse auhinna, samuti Mythopoeic Awardi täiskasvanute kirjanduse kategoorias. Lisaks kandideerib raamat ka parima romaani kategoorias prestiižikale Hugo auhinnale.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2016
Tõlkinud Epp Aareleid

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Kristina Tammaru
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga