Eric Chaline “Teise maailmasõja salakangelased: Luurajate ja vastupanuliikujate julgustükid”

See Imelise Ajaloo ja Imelise Teaduse raamatuklubi raamat Äripäeva kirjastuselt sisaldab 55 inimese ankeeti, kes andsid teises maailmasõjas liitlasriikide võitu oma väikese, kuid olulise panuse. Ankeedid on lühikesed ja ajakirja artikli formaadis, nii on neid mõnus lugeda ka suvel, kui ei ole püsivust paksude raamatute ja pikkade peatükkide lugemiseks.

Teisest maailmasõjast on kirjutatud palju raamatuid, kuid enamasti on keskendunud sündmustele rindel või riigi- ja rindejuhtidele, ka luureoperatsioonidele. Selles raamatus on fookuses inimesed, kes oma vapruse ja tegutsemisega muutsid sõja kulgu. Nii mõnestki pole säilinud või teada isegi fotot. Paljud neist hukkusid sõja operatsioonides, saadeti vaatamata oma panusele usalduse kaotuse tõttu vangilaagrisse või hukati riigireetmise eest. Samuti on nii mitmeid uskumatuid põgenemise ja pääasemise lugusid ja pealt näha juhuslikke avastusi teaduses.

Nende valitud elulugude seas on teadlasi, vastupanuliikumise tegelasi, luurajaid ja sõja lõksu jäänud inimesi aidanud vaimulikke ning diplomaate kõikidest Euroopa riikidest USA, Austraalia ja Jaapanini. Nimeliselt võiks välja tuua kuulsa vene helilooja Skrjabini tütar Ariadna, James Bondi prototüübiks olnud šotlane Fitzroy Maclean või spiooni kirjanike poolt „spioonide spiooniks“, „kõigi aegade parimaks spiooniks“ või „ajaloo kõige vingemaks spiooniks“ nimetatud Richard Sorge. Iga ühe puhul püütakse leida põhjuseid, miks ta tegutses, nii nagu ta tegutses. Olgu selle põhjuseks auahnus, põnevusiha, inimlik soov aidata abivajajaid, vaimustus mõnest ideoloogiast või võitlus oma lähedaste ja elu eest.

Vastupanuliikumises osales palju naisi, kes tänu vast leiutatud raadiosidele, said anda oma panuse sõjategevusse info vahetajatena. Samuti oli see esimene sõda, kus olulist rolli mängis ideoloogia – liberalism, kommunism, fašism, antisemitism. Mõlemal poolel leidus inimesi, kes vastandusid riiklikule ideoloogiale või kes tänu sellele muudeti paariaks ning pidid põgenema oma kodumaalt.

***
Ilmunud: Äripäev, 2017
Tõlkinud Kersti Aasma

Vaata leidumust e-kataloogis ESTER

Imelise Ajaloo ja Imelise Teaduse raamatuklubi raamatud e-kataloogis ESTER

Liina Haas
Eestikeelse kirjanduse osakonna bibliograaf

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga