Tamsyn Murray “Teise ringi süda”

Rääkides taaskasutusest ja teise ringi asjadest mõeldakse tavaliselt riideid või mööblit. Küll aga liigub palju inimesi ringi taaskasutatud organitega. „Teise ringi süda“ annab lugejale pilguheite organidoonorluse maailma helgemale poolele.

Jonny ei ole tavaline teismeline.
Iga päev ärkab ta haiglas, aheldatud masina külge, mis teda elus hoiab.
Iga päev loodab ta, et just täna leitakse talle doonorsüda.
Iga päev juurdleb ta, kas see jääb viimaseks tema elus.

Iga päev peab Niamh sõda oma venna Leoga.
Igal viimasel kui päeval Leo võidab.
Iga päev unistab Niamh elust ilma Leota.
Kuid kõik muutub päeval, mil juhtub õnnetus.

Tamsyn Murray näitab organidoonorluse kahte poolt. Ühel pool on Jonny, kelle südamepuudulikus on nii tugev, et ta on elus vaid tänu masinale, mis asendab tema südame tööd. Ta veedab kõik oma päevad haiglavoodis olles. Tema lootus saada uut südant on väike noore ea ja haruldase veregrupi tõttu.

Teisel pool on Niamh, kelle kaksikvenna Leoga juhtub õnnetus, mis paneb kogu pere karmi valiku ette. Kas lasta oma armastatud pereliige tükkideks võtta? Selleks, et keegi teine, võõras, saaks elada? Või hoida ta ühes tükis Leo soovide kiuste, sest lahti lasta on raske?

Mis saab edasi? Mis juhtub siis kui sinu sees on võõras süda? Süda, mis lõi enne kellegi teise sees. Kellegi, kes oli hoopis teistsugune. Kellegi, kes nüüd on surnud. Ning mis juhtub siis kui mängu tuleb armastus?

See on lugu tulevikule vastu astumisest, ükskõik kui hirmutav see ka poleks.
See on lugu murtud südame parandamisest, ükskõik kui valus see ka poleks.

Kuigi surmad ja südamehaiged tunduvad olevat märksõnad väga tõsisele ja kurvameelsele raamatule, siis siin nii ei ole. Jutt kandub edasi sujuvalt ning õhuliselt.  Peatükid lõppevad nii ruttu, et lausa peab vaatama, mis järgmises peatükis juhtub. Seda viimast eriti selletõttu, et peatükke jutustavad vaheldumisi Jonny ja Niamh.
Lugu iseenesest on informeeriv ning aitab mõista doonorite lähedasi ning doonorluse saajaid. See on lõbus, romantiline ning mõtlema panev.

Soovitan raamatut John Greeni fännidele ning raamatute „Minu süda ja teised mustad augud“, „Sina minu kõrval, maailm meie vahel“ ja „Üks“ austajatele.

***
Ilmunud: Ajakirjade Kirjastus, 2017
Tõlkinud Piret Orav

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

 

Mirjam Kaun
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

1 thought on “Tamsyn Murray “Teise ringi süda”

  1. Lugemisel tundus raamat esialgu noorsookirjanduse hulka kuuluvat. Lugu on siiras, puudutab eetilisi piire. Kindlasti annab ainest mõtlemaks haigusest ja tervisest.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga