Ruth Hogan “Kaotatud asjade hoidja”

Ruth Hogani debüütraamat on nukralt liigutav, kuid endas siiski rohkelt helgust ja optimismi kandev. See on raamat armastusest, sõprusest, lojaalsusest. Lõputust üksildusest, kaotustest ja leidmistest, lõpututest võimalustest ja võimatutest avastustest. Rahulike ja rõõmsate inimeste elud ristuvad pahatahtlike ja õelatega, vahel lõpeb kõik hästi, vahel halvasti. Paralleelselt jooksevad kaks erinevat lugu, mis lõpuks kohtuvad. Nende lugude sees on veel palju, palju erinevaid lugusid.

Raamatu esimeses pooles on peategelaseks ülimalt sümpaatne ja soliidne vanem härrasmees Anthony Peardew. Tema elu selles ajahetkes seisneb ringi jalutamises ja inimeste poolt kaotatud asjade üles korjamises. Ta korjab ülesse uskumatult kummalist träni, lootuses leitud asjad kunagi omanikele tagastada. Ainult niimoodi tegutsedes loodab ta tagasi saada eseme, mis ta ise kunagi kaotas,  oma aarde.

Raamatu teine pool läheb kätte puhtaks naistekaks. Peale Anthony Peardewi surma saab uueks peategelaseks kena, elus pettunud nooremapoolne naine, Anthony Peardewi assistent. Tema ülesandeks saab kadunukese töö jätkamine. Seda,  isikliku elu, töö ja suhete segu, me jälgima hakkamegi.

Raamat on kirjutatud ülimalt ilusas keeles. Suhete sasipuntrad, leidmised-kaotamised, vahelduvad kaunite kirjeldustega:

“Kahvatu oktoobrikuune päikesevalgus pingutas, et pitskardina mustrisse kootud väänlevate lillede ning lehtede võre vahelt sisse pugeda; ruum oli pime ja varjusid täis. Mees tõmbas kardinad eest ning sillerdavad tolmukübemed paiskusid meteoriidisajuna üle toa laiali.
“Laseme neil asjadel õige pisut valgust näha, mis?”

„Kaotatud Asjade Hoidja“,  uue raamatusarja „Tõlkes leitud“ avaraamat , jõudis 2017. aastal ajalehe Sunday Times enammüünud raamatute esikümnesse. Raamat on tõlgitud 27 keelde.

***
Ilmunud: Eesti Raamat, 2018
Tõlkinud Piret Lemetti

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eike Lille
Tondi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga