Britta Röstlund “Montmartre’i jalamil”

Tegevuspaik Pariis. Mancebo on väikese toidupoe omanik, kes päevast päeva oma poekese ukse ees toolil istudes tänaval toimuvat jälgib. Samas majas poe kohal asub ka tema ja ta perekonna korter. Nii on olnud aastaid, igapäevane elu kulgeb rahulikult ja tavapäraselt. Kuni ühel päeval siseneb poodi proua Cat ning  pakub Mancebole kummalist ülesannet ja ka tasu selle eest. Naine palub luurata oma mehe järele, kes võib olla truudusetu. Sellest hetkest muutub Mancebo elu täielikult, ta hakkab püüdlikuks detektiiviks. Uue ülesande käigus avastab mees, et elu ta ümber pole sugugi selline, nagu ta seni on arvanud. Kõige enam tuleb saladusi ilmsiks tema enda pere ja sugulaste kohta, kellest ta midagi seesugust oodata poleks osanud.

Samal ajal istub ühes lähedalasuvas kohvikus ajakirjanik ja kirjutab artiklit. Tema juurde astub võõras mees ja küsib, ega naine juhuslikult härra Bellivier´d oota. Muidugi ei oota naine kedagi sellenimelist, kuid äkki tundub väga ahvatlev mänguga kaasa minna ja ta vastab jaatavalt. Sellele järgneb kummaline tähtajaline tööpakkumine. Naine peab iga päev istuma ühe kõrghoone tühjal korrusel asuvas kontoris ja saatma edasi kummalise sisuga e-kirju. Iga päeva lõpus ootab teda maja valvelauas kimp lilli. Ajakirjanik hakkab uurima, mis ja kes selle kõige taga võiks olla. Miks talle saadetakse lilli ja kes on salapärane härra Bellivier? Järgnev toob kaasa üllatavaid sündmusi, kohtumisi ja uusi tutvusi.

Kaks täiesti erinevat lugu, kirja pandud vaheldumisi. Esialgu näib, nagu midagi erilist ei toimukski. Kulgevad kumbki omas küllalt rahulikus tempos, teineteisest sõltumata. Tasapisi kruvib pinget. Mingil hetkel tekib iseenesestmõistetav küsimus, et mis neil lugudel ühist on. Kusagil peab ju olema kokkupuutepunkt, eeldatavasti, kui nad ühte raamatusse on pandud. Ja pole vähimatki aimu, milline võiks olla lõpplahendus.

Kerge ja kaasakiskuv lugemine. Siit leiab nii põnevust, salapära, ootamatusi, koomilisi situatsioone kui ka nauditavaid Pariisi linna ja eluolu kirjeldusi koos värvikate tegelastega. Lisaks on intrigeeriv mängida mõttega, mida mina teeksin, kui sarnase pakkumise saaksin.

Britta Röstlund on elanud viimased 15 aastat Pariisis, kus tegutseb vabakutselise ajakirjanikuna. Ta kirjutab paljudel teemadel, eelkõige aga Pariisi moemessidest ja poliitilisest olukorrast Prantsusmaal. „Montmartre’i jalamil” on autori debüütromaan.

***
Ilmunud: Varrak, 2017
Tõlkinud Tiina Mullamaa

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Jana Must
Nurmenuku raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga