Tõnu Jürgenson “Seljakotiga looduses: matkaselli taskuraamat”

Eestlane olevat loodusrahvas. Enamus meist käib igal sügisel metsas marjul ja seenel ning on vähemalt ühe korra käinud matkamas, kas siis ühepäevasel jalutuskäigul kuskil maastikukaitseala laudteel või nädalavahetuse telkimisüritusel. Lisaks on meie hulgas ka inimesi, kelle elustiiliks ongi looduses viibimine, matkamine lähemates ja kaugemates kohtades. Pajatusi nende kogemustest ja tähelepanekutest võib kuulama jäädagi. Kõik teavad Fred Jüssit, kes oma võrratute lugudega kohtumistest loodusega on harinud mitut põlvkonda. Nii mõnestki lapsest on loodus- ja matkahuviline saanud just tänu Fred Jüssi pajatustele. Või Rein Marani filmidele. Nii minustki. Armastan looduses viibida ja telkida ning olen õnneks suutnud seda armastust süstida ka oma lastesse. Minu lugemishuvigi on viimasel ajal pöördunud just loodusteemaliste ja matkaraamatute poole, lihtsalt on ilmselt selline periood.

Üks minu viimase aja leide on Tõnu Jürgenson, mis iseenesest on täiesti ootamatu. Olen läbi lugenud enamvähem kõik matkamise ja looduses liikumisega seotud tõlkeraamatud, aga eesti oma matkagurudeni pole siiani jõudnud. Nüüd siis parandasin vea.

Tõnu Jürgensoni kirjutamismaneer sarnaneb mingis mõttes Fred Jüssiga. Sama lobedalt kirjutatud, arusaadavas, lihtsas keeles, ilma eriliste kujunditeta. Muidugi ei ole „Seljakotiga looduses“ mõeldud käsitlema looma- ja taimeriigi rikkusi, kuid juttu neist siiski tuleb ja mõnikord ka päris humoorikas võtmes. Raamat on mõeldud matkahuvilisele, kelle looduses liikumise kogemus ei pruugi olla kuigi suur. Samas ei saa öelda, et kogenud matkajale selle raamatu lugemine mõttetu oleks. Alati saab teise inimese kogemustest midagi õppida.

„Seljakotiga looduses“ on isiklikele kogemustele toetuv praktiline ja soovitusliku iseloomuga tarberaamat, mis annab väga hea ülevaate sellest, mida matkasell erinevates situatsioonides vajada võiks. Piisavalt palju aega pühendatakse erinevatel aastaaegadel matkamisele ja sellega seoses ka erinevatele vajadustele. Puust ja punaseks tehakse selgeks, millist telki mille jaoks mõistlik kasutada on, millised võiksid/peaksid olema matkariided, milline võiks olla seljakott, saapad, sokid … Algajale matkasõbrale võib olla heaks uudiseks seegi, et hääd matkavarustust riietuse näol on tänapäeval võimalik varuda ka tööriideid müüvast poest. Mitte väikese tähtsusega on riiete ostmise puhul hind ja tööriided kipuvad olema pisut odavamad kui spetsiaalsed matkarõivad spordi- ja matkatarvete poes. Samas on riiete loomiseks kasutatud materjalid sageli samad.

Ka söögitegemisele on raamatus pööratud piisavalt tähelepanu, ikka seepärast, et „tühi kott ei seisa püsti“, edasi liikumisest rääkimata. Huvilised saavad üsnagi hea ülevaate erinevatest matkapliitidest ja priimustest, tuletegemisest ning ka toidust, mida kaasa võtta.

Raamatu lõppu on autor pannud ka ülevaate RMK metsaonnidest, mida ta kasutanud on. Kogu raamat on vürtsitatud hea huumoriga ja erinevate olukordade kirjeldustega, mis teevad tavalisest käsiraamatu-laadsest väljaandest nauditava lugemise.

***
Ilmunud: Ajakirjade Kirjastus, 2012

Vaata leidumust e-kataloogis ESTER

Loe ka: Tõnu Jürgenson. Matkates neljal aastaajal (AS Atlex, 2007)

Kristina Rood
Eesti keelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga