Christoffer Carlsson “Oktoober on kõige külmem kuu”

See on nordic noir või scandic noir – noortekas ja krimka.

Ja ootamatult hea. Või siiski – täiesti oodatult ja õigustatult suurepärane.

Oleks huvitav teada, kas meie noored on seda raamatut lugenud ja mida nemad sellest arvavad?

Väikeses maakohas Varvetis juhtub miskit. Kuna tegemist on üsna „suletud-piiratud ruumiga“, siis keegi just selle sama väikese kogukonna asukatest tegi kellelegi teisele midagi väga paha…

Raamatu minategelane on 16-aastane Vega, kelle seksuaalsest, emotsionaalsest ja intellektuaalsest arengust on mitmel moel raamatus juttu. Justnagu omamoodi „tütarlapsest sirgub naine“ –lugu. Ei oskagi hetkel määratleda, mis on raamatus olulisem – kas Vega lugu või krimilugu, millesse on kõik väikese kogukonna liikmed kuidagi mässitud. Ja taustaks on vihmane, külm, sünge oktoobrikuu (mets ja soo). Kas tõesti on see Rootsis kõige külmem kuu?

Vega on see tegelane raamatus, kellesse autor suhtub suure empaatia ja kaasaelamisega. Jah, juhtub… õnneks mitte lõplikult pahasti ja… tütarlaps leiab ennast selles karmis külmas maailmas küpsema ja targemana. Ta ON, kõige paremas mõttes.

Raamatu lõpulõik on omamoodi helge ja lootusrikas:

„Olin end kaua tundnud üksildasena, aga kummalisel kombel oli see tunne nüüd kadunud. Õues kõrge taeva alla vihma käes seistes adusin, nagu liiguks väli minu hingamise taktis, justkui ei tuleks silmapiiril terendav valgustriip maast, vaid minu sisemusest, ja küllap alles sel hetkel mõistsin, et viimaste päevade kestel oli juhtunud midagi tähtsat.

Minu nimi oli sama ja välimus samuti, kuid sisimas tundsin end kellegi teisena. Juhtunu oli mult midagi röövinud, aga ka midagi selgeks teinud. Sellega, mille eest ei saa põgeneda, tuleb õppida elama.

Minu nimi on Vega Gillberg ja siin on minu koht, kuhu ma kuulun.“

Raamatu autor on noor rootsi kriminoloogiadoktorist krimikirjanik, kelle Leo Junkeri sarja 3 esimest raamatut on kirjastus Tammerraamat juba tõlkinud ja avaldanud. (Sarja neljas raamat on olemas, kuid veel eesti keelde tõlkimata.)

Muide, Rootsi krimikirjanike akadeemia on selle külma oktoobrikuu raamatu septembris 2016 leidnud olevat parima noortele kirjutatud krimka.

Kirjastus teab raamatust üht-teist ja lubab pisut ka sisse piiluda

***
Ilmunud: Tammerraamat, 2017
Tõlkinud Allar Sooneste

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.