Anna Day “Fänkond”

Fänkond on oluline kajastus sellest, mis toimub raamatute, filmide ja muusikamaailmade taga. Ja ma ei räägi sellest, mida artist teeb lava taha minnes, vaid inimestest, tänu kellele kirjanikud saavad elatuda raamatute kirjutamisest, filmimeistrid filmidest jne – ehk siis fännidest! On oluline rõhutada et fännid ei ole kuskil arvuti ekraani taga fännatavale laike viskavad nähtamatud indiviidid. Fännid moodustavad hiiglaslikud kogukonnad, millel on äärmiselt suur mõjuvõim.

Just sellisele kogukonnale on pööranud Anna Day oma tähelepanu. Fännikirjandus, book-conid, vaidlused ja võitlused lemmik tegelaste nimel – kõik see ühendab peategelasi Violetti ja ta sõpru, kes on parasjagu  kohtumas oma lemmiku raamatu järgi tehtud filmis näidelnud staaridega, kui toimub suur maavärin.

Teadvusele tulevad tegelased mitte aga haiglavoodis vaid hoopis „Võllatantsu“ esimeses peatükis.
Kuna nende sekkumise tõttu hukkub raamatu tegelik peategelane, peab tema rolli lõpuni mängima Violet. Lootuses, et raamatu lõpp saadab nad tagasi päris maailma. Kuigi eelteadmised raamatust on suured ei kulge lugu sootuks ootuspäraselt. Raamat on täis seiklusi, ootamatusi, reetmisi ning muidugi ka armastust ja sõprust.

Kuigi raamatu kirjastiil on üsna nõrk ja algeline, tõmbab lugu iseenesest siiski kaasa ning lausa sunnib lehekülgi keerama, et teada saada, mis juhtub edasi.

Soovitan raamatut düstoopia ja noortekirjanduse fännidele.

***
Ilmunud: Pegasus, 2018
Tõlkinud Martin Kirotar

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Mirjam Kaun
Eesti keelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga