Clare Mackintosh “Ma näen sind”

Sina, kui ka sina oled arvanud, et keegi sind vargsi jälgib, salamisi silmas peab või siis lausa jultunult jõllitab; kui ka sulle on tundunud, et keegi ühissõidukis end lähemale pressib, palju-palju lähemale, kui just ilmtingimata vajadus… Kui nii – siis see raamat on täiega Sulle! Täis paranoiat, hirmu, vihkamist, jultumust, häbelikkust, allaheitlikkust, rõõmu, kahtlusi, kõhklusi, armukadedust.

Raamatu üks tegevmärksõnu on paranoia, allakirjutanu tooks enda poolt eraldi välja veel naiivsuse, mille autor on küll rohkem jätnud tahaplaanile, neile, kes pole unustanud ridade vahelt veerida.

Paranoia ei pruugigi olla taunitav, vahel on ohtlikum naiivsus. Teos õpetab usaldama kõhutunnet, et kui ikka on kõhklusi ja kahtlusi ning kui ka mitte keegi teine maailmas sinu juttu ei usu, siis vähemalt ise peaksid! Teinekord aitaks lihtsalt teise inimhinge ära kuulamine, teinekord on ohtlik liigselt usaldada isegi kõige lähedasemaid… Lühidalt – kindlat retsepti pole, tuleb lihtsalt teha õigeid valikuid. Lihtne on nii öelda.

Maailm on elamiseks karm koht, linnadžungel julm ja keeruline. Paljud haaravad enesega toimetulekuks päästva õlekõrre – rutiini. Ja klammerduvad rutiini külge. Tõused ühel ja samal kellaajal, tööle minekuks valid sama marsruudi ja viisi, spordid kindlatel kellaaegadel ja kohas. Rutiin aitab üles ehitada kindlana tunduva elustiili, raamistiku, mille ümber muu elukorraldus rajada. Rutiin on hea, rutiin on tore. “Rutiin tapab su!” ütleb kurjam raamatus.

Teoses juhtub nendega, kes teevad siis mitte õigeid valikuid, kus juures teadmatult, ja on ühtlasi niiöelda truudust vandunud rutiinile, koledaid asju ja seda teiste ja kolmandate isikute pahatahtlikkuse tõttu. Võib juhtuda, et paha teeb paha lühikese viivu, aga headele ja heade lähedastele tekivad (hinge)haavandid terveks eluks.

Ülemaailmne veeb võib ajada häid asju, lihtsustada infootsinguid ja suhtlemist sadu kordi, samas võib see ka kergendada kurikaelte hämaraid  tegusid. Laiskadel kurikaeltel tekib tänu võrgustikule mugavaid võimalusi.

Üldises õõvastava põnevuse kaosega võrreldes tunduvad teose ühe kangelase, degradeeritud inspektori, jälle kriminaalpolitseisse lähetatava uurija raske elu ja pöördkäigud karjääris mingigi pidepunktina. Õigluse eest võitlevale inimlikule natuurile on lihtne hakata kaasa elama ja talle pöialt hoida, et sümpaatne tegelane jälle temale sobivale tööle ennistataks.

Raamatu minategelane tundub olema keerulisem natuur. Neljakümnendates kahe noore inimese ema peab iseendaga võitlust lahku mindud abielu jm tõttu. Mured seostuvad veel uue abikaasa ja poja kehva läbisaamisega, sõltuva majandusliku olukorra, töökoha, kehva ilma,  pika tööle mineku ajaga.  Muresid palju, järsku rutiin aitab! Siinkohal pahad muigavad.

“Ma näen sind!” ütlevad nemad, mida rohkem rutiini, seda paremini nemad teavad: mis ja kus. Ja vaene potentsiaalne ohver isegi ei aima…

„Ma näen sind“ on briti autori Clare Mackintoshi  teine raamat, mis avaldatud eesti keeles. Ka kolmas raamat – „Laske mul olla“ on juba saabunud!. Clare Mackintoshi  debüütromaani „Ma lasen sul minna“ on maailmas müüdud üle miljoni eksemplari. Pole paha!

***

Ilmunud: Petrone Print, 2017
Tõlkinud Aet Karolin

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Paul Pajos
Raamatukogubuss Katarina Jee raamatukogubussi juht-raamatukoguhoidja abi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga