Ene Sepp “Taeva tühjad tribüünid”

Ene Sepp on taas tulnud lagedale teosega, mis on omanäoline ning mõtlemapanev.
Taeva tühjad tribüünid on koht, kus inimesed lähevad oma elust edasi järgmisesse kohta. Neid ootab seal rong. Uhke ja sädelev. Kuid kõigil ei lähe üleminek surmast niivõrd lihtsalt.

Merita ei taha leppida sellega, et ta on surnud. Ta on ju nii noor! Ta tahtis juristiks õppida. Tahtis sõpradega kinno minna. No kohe mitte kuidagi ei sobi tema plaanidesse suremine. Tema jonnakus viib ta teele, kus ta on sunnitud oma vigu parandama. Enne ta edasi liikuda ei saa, isegi kui juba tahaks.

Mõtleks, et nii lihtne ju! Teate küll neid juhtumisi elus, mis kummitavad õhtuti enne magamaminekut, et „no miks ma ometi nii tegin“. Nii tore oleks ju käia ja need ära parandada. Aga mis siis, kui sind saadetakse parandama asju, mis sinu meelest ei olnud vead? Mis sinu meelest olid lahendatud õigesti? Ja ometi pead sa leidma nendest tee välja. Ja mitte keegi ei täna sind selle eest, et olid nüüd parem, tublim, targem ja hoolivam. Mitte keegi.

Raamatut eristab mitmetest taolistest noortekatest ebameeldiv peategelane. Kui tavaliselt on peategelane väga meeldiv, tore ja õigesti käituv, siis Merita on enesekeskne, ülbe ja hoolimatu. Autor näitab lausa kaunilt sellise inimese sisemaailma. Keegi ei ole meelega halb. Lihtsalt tema näeb maailma teistmoodi.

See ei ole lugu sellest, et vot oled hea siis on teised sinu vastu head. Vastupidi. See on lugu sellest, et tuleb hea ka siis olla, kui ise sellest kasu ei saa. Tuleb hea olla, sest teised väärivad seda. Aga see ei olnud sellisel klassikalisel moel näpuga näitav ja noriv, vaid pani lugejat mõtlema – mida ehk oleks saanud ise teisiti teha? Kui palju mõjutavad pisikesed asjad teiste elu! Üks tühine otsus võib määrata kellegi elu või surma.

„Taeva tühjad tribüünid“ võitis Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja kirjastuse Tänapäev korraldatud 10. noorteromaanide võistlusel 2. koha.

Soovitan neile, kellele on meeldinud ka Mairi Lauriku „Mina olen Surm“ ja Marja-Leena Tiaineni „Kallis Mikael“.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2018

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Mirjam Kaun
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga