Leigh Bardugo “Kõver kuningriik”

„Kõver kuningriik“ on järg Leigh Bardugo romaanile „Vareste kuus“ (eesti keeles 2017) ning leiab aset samas maailmas, kus autori varasem Griša-triloogia.

Kui esimene osa oli vargapõnevik, kus peategelastel – meistervaras Kaz, akrobaat Inej, täpsuslaskur Jesper, lõhkeaineekspert Wylan, nõid Nina ja sõdur Matthias – tuli sisse murda jääkindlusesse ja sealt tuua välja vägagi väärtuslik pantvang, siis „Kõver kuningriik“ tegeleb missiooni tagajärgedega: tööandja, Jan van Eck, keeldub tasu maksmast ning röövib tiimiliikme Inej’i. Üliraskest ettevõtmisest vaevu eluga tagasi tulnud meeskond peab leidma viisi saada tagasi Inej, andmata sealjuures ära pantvangi, kes seaks terve kontinendi poliitika ohtu, ning saamata ka ise surma. Samal ajal mäslevad ka noorte tunded, lüües pahatihti üle pea kokku. Olukord on kõigi jaoks mingit pidi äärmiselt isiklik ning võideldakse kõigiga ja kõige nimel.

Griša-universum on võluvalt üles ehitatud fantaasiamaailm, mis on täpselt parasjagu meie maailmaga lõimitud. Saab osutada kaardile ja öelda: see lugu leiab aset ulme-Madalmaades, siin on ulme-Skandinaavia, siin ulme-Venemaa. Pärismaailma paralleelid ei ole liiga pealetungivad, pigem pakuvad äratundmisrõõmu. Maagiasüsteem on üles ehitatud reeglipäraselt ja huvitavalt, mõjumata sealjuures liigvõimsana. Kõige krooniks on muidugi peategelased ise: küll veidi murettekitavalt noored, aga nii tugeva isikupära ja hea omavahelise keemiaga, et jääkski neist lugema.

Kui esialgu võib jääda mulje, et siin ei ole tegu nii tempoka looga kui esimene osa, siis tegelikult kogub raamat vaikselt tuure, kuni lõpuks tõuseb pinge juba märulilikuks. Kõigile, kellele meeldivad kas Oceani-filmid või fantaasiaromaanid (või veel parem, mõlemad), soovitan seda kindlasti.

***

Ilmunud: Pegasus, 2018
Tõlkinud Lii Tõnismann

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Teemäe
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga