Kari Hotakainen “Tundmatu Kimi Räikkönen”

Raamatus “Tundmatu Kimi Räikkönen” tuleb juttu Soome vormel-1 sõitja ning maailmameistri, Kimi Räikköneni karjäärist, perekonnast, lapsepõlvest ja keerulistest eluseikadest. Mulle pakkus väga huvi, milline on täpsemalt inimene, kelle töökoht on maailma kitsaim ja lisaks piiratud vaatega, kelle töövahend teeb nii tugevat heli, mis tungib läbi kõrvatroppide ning kelle auto kiirus tõuseb viie sekundiga 200 kilomeetrini tunnis.

Kimi Räikkönen on lisaks üliriskantsele spordialale veel kuulsaks saanud ka oma vähese rääkimise poolest. Üks töökaaslastest ütleb: “Kimi muutub võidusõitjaks kohe hommikul. Ta läheb kohta, kuhu kellelgi pole pääsu: oma maailma. See, mis väljastpoolt vaadates paistab kinnisus, on tegelikult vaid keskendumine”. (lk.16) Autor on naljatlemisi öelnud, et “Kogu oma 18 aastat kestnud vormelikarjääri vältel on ta andnud sama palju intervjuusid, kui Lewis Hamilton nädala jooksul”.

Ühel hetkel võib riskantne vormelisõitja ringrajal surma trotsida ja järgmisel hetkel ehitab ta kodus koos pojaga patjadest torni.
Lisaks avatakse raamatus huvitavaid telgitaguseid vormelimaailmast. “Enne starti istuvad vormelipiloodid korraks jääkülma vanni, pärast võistlust samuti. Kehatemperatuur vajab sättimist, sest päike kütab võidusõiduauto kuumaks”. (lk.17) “Joogipudeleid peab vormelis alati kaks olema. Seda juhuks, kui üks neist katki läheb või ära kaob. Vedelikupuudust ei tohi tekkida”. (lk.19)

Soovitan avada raamat ja sukelduda sellesse põnevasse ning seiklusrikkasse maailma, mille peategelane on vähese jutu, kuid suurte tegudega vormel-1 maailmameister Kimi Räikkönen.

***

Ilmunud: Koolibri, 2018

Tõlkinud: Rain Kooli

Vaata leidumust: e-kataloog ESTER

Karin Pere
Sääse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga