Loone Ots „Minu Odessa: minagi olin Arkaadia teel“

Kirjanikul oli soov põgeneda kuhugi ihuüksi, kuhugi, kus keegi teda ei tunneks ja kus tema ei tunneks kedagi. Nii algab lugu „Minu Odessa”.

„See on rahvaste paabelit majutav sadamalinn, mille põlisasukad on rääkinud kümneid eri keeli ja palvetanud üksteisele väga vastandlikes pühakodades – aga tundnud end alati odessalastena, vene keeli odessiitidena”.

Arkaadia, kus autor peatub järgmised kaks kuud, on Odessa rikaste uusasum. Siin laiuvad kõrghooned, uhked hotellid ja restoranid. Elanikud aga käivad viimase moe järgi riides ja sõidavad hübriidautodega.

Kuidas iseloomustada Odessat? See on üldiselt puhas linn, kus sörgivad kodutud koerad ja majadel on kulunud fassaadid, aga linnale on hoopis iseloomulik nähtus – tarad. Need on kõikjal ja kõik on piiritletud. Teiste sõnadega – igaühel pole igale poole asja.

Odessa on ajalooga linn. Tal on seos nii Richelieuga kui ka raamatu „12 tooli” Arnaudi tänavaga. Linna ehk vägevaim vaatamisväärsus on Potjomkini trepp, mis tänapäeval on saanud hoopis nime Primorski trepp, ent rahvas hüüab seda ikka vana nimega edasi. Mis veel? Nõukogude musketäride film muidugi! Ka multitalent Võssotskil on Odessaga oma lugu – perioodil, mil Võssotski oli Moskva dissident ega saanud rolle, võttis Odessa andeka näitleja lahkelt vastu. Last but not least, Odessa ooperimaja! Juba ainuüksi sellepärast tasub Odessasse sõita.

„Kui teatrisse lähen, siis maksimaalse lugupidamisega. Elementaarne, et teatris ollakse vait ja keskendutakse sellele, mis laval.”
Aga kõik inimesed pole nii kultuursed, eriti veel nn. turistidest koosnev ühekorrapublik.
„Välgud sähvivad, nagu tantsitaks saalis „Krati” maksamereliste tantsu. Ja kui pilt välguga tehtud, peab selle kohe ka ära võrgutama, äkki jääd muidu hiljaks. Nii et telefon jääbki sisse kuni järgmise võtteni”.

Kunst, poliitika, ajalugu, muusika, Odessa söök ja jook – kõik need teemad on raamatus kajastatud.

„Nagu meil Odessas öeldakse: „Soovime teile head meeleolu esimesel võimalusel!””

Soovin minagi meeleolukat raamatu lugemist!

***

Ilmunud: Petrone Print, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Rena Jaanhold
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga