Stéphane Garnier „101 kassitarkust: mõelda ja tegutseda nagu kass. 2“

Paar aastat tagasi ilmus eesti keeles selle raamatu esimene osa „Mõelda ja tegutseda nagu kass“ (olemas ka e-raamatukogus ELLU). See oli täiesti teistmoodi vaatenurgast kirjutatud eneseabiraamat. Nüüd, kui ilmus raamatu teine osa, siis ei tekkinud küsimustki, kas seda lugeda. Nagu ka esimene, on ka teine osa siiras ja armas ning pühendatud kassidele ning sellele, mida inimesed võiksid kassidelt õppida, et elada oma elu õnnelikumana.

Autor on eeskujuks võtnud enda kassi Ziggy, kes oli talle pikal ajal kaaslaseks. Ta on kirja pannud siia raamatusse mitmeid nõuandeid, kuidas oma hirmudest võitu saada, mitte alla anda, enesesse uskuda ning niiviisi muuta ennast rahulikumaks ja õnnelikumaks. Carnier on ülima hoolikusega jälginud kassi käitumist erinevates olukordades ning leiab, et inimestel on nii mõndagi kassidelt õppida.

See, mida autor siia raamatusse on kirja pannud, on ühtlasi tema nägemus kassidest ja kassi ettekujutus inimesest, sest Garnier annab siin ka Ziggyle sõna.  See on kirja pandud lihtsalt ja siiralt ning raamat tekitas lugedes hea tuju. Peatükid on lühikesed ning seda ongi hea lugeda väikeste osade kaupa ning siis natuke mõtiskleda selle üle, mida autor on kirjutanud. Need on lihtsad elutõed, mis paraku kiires elutempos kipuvad meelest minema. Nii ongi aegajalt hea üle lugeda, kuidas mitte võtta elu liiga tõsiselt ja samas tunda ennast õnnelikuna. Õnn ei ole asi, mida omada. Õnne tuleb tunda ja tunnetada ning koguda neid väikeseid õnnehetki. Sellepärast soovitabki kass Ziggy inimestele mõelda igal õhtul kolmele hetkele, mis tegid päeva rõõmsaks. Ja nii iga päev. Lihtne soovitus tegelikult, mida kassidelt üle võtta. Mina igatahes soovitan raamatut lugeda. See toob naeratuse suule ning muudab päeva rõõmsamaks.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2020

Tõlkinud: Anu Lutsepp

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga