Priit Kuusk „Laevakokk Wend“

Priit Kuusk kirjutab osalemisest eestlaste Antarktika ekspeditsioonil. Nagu ta ise ütleb. „Läksin merele plaaniga kirjutada üks lihtne kokaraamat. Aga sattusin hoogu ja kirjutasin kõigest, mis peas, südamel, keelel ja meelel. Munadest ja tillist. Surmast ja armastusest. Võileibadest ja Suurest Hallist.“

Raamatus on mitmeid maid, omajagu inimesi, natukene muusikat ja palju toitu. Muuhulgas saame pisut teada Wenna lapsepõlvest Lasnamäel, tema vanematest ja vennast, ka on sel lugu nime „Wend“ päritolust. Ja muidugi elust laeval – pidevast lengerdamisest, ööseks lahtiunustatud illuminaatorist, tuunikalatüdimusest, lendkaladest, kilpkonnadest ja delfiinidest. Ja muidugi laevameeskonnale kokkamisest, erinevatest turgudest, maitseainetest … Just selline mõnus lugemine, kus on natuke kõike – nii reisist, elust merel kui ka kirjutajast endast. Tore on ka see, et autor on oma raamatu jaoks palunud kirjutada inimestel, kellega laevaelu teda kokku viis.

Meri on sile. Hommikuti võimeldakse entusiastlikult vööritekil, venituskummidega ja ilma. Mina võimlen tavaliselt kambüüsis pudru või taignaga, kuidas kunagi.

Tuulevaikus. Jahil võetakse käik välja ja meeskondlik kohustuslik karsumm! Laisk laine nagu tuules õõtsuv sinililleväli. Igas suunas, igal pool, ümberringi, minu horisondini.

„Hei! Vaadake, kilpkonnad!“ hõikas keegi. Kümned kilpkonnad popsasid laeva ümber merest välja nagu puravikud metsasamblikust. Üksi ja paarikaupa. Meie möödudes keerasid graatsiliselt külg ees vee alla.

(Lk 118)

Raamatu lõpus on ka terve ports retsepte, mida Wend laevnikele valmistas. Võib vabalt kodus järgi teha!

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sille Ross
Pääsküla raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga